Правосъдният министър Данаил Кирилов за момента не смята да се възползва от законовото си право да номинира кандидат за главен прокурор. Това обяви самият той след среща с президента Румен Радев.

Държавният глави инициира серия от срещи със съдебната и изпълнителна власт за процедурата по избор на нов Обвинител №1, както и неговите правомощия. Радев вече се срещна със сегашния главен прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича в началото на следващата година. „В този момент смятам, че министърът на правосъдието би следвало да се въздържи от такава номинация. Номинацията трябва да е изцяло от Висшия съдебен съвет”, обясни правосъдният министър.

Той коментира и готвеното продължаване на правосъдната реформа. Малко след встъпването си в длъжност Кирилов обяви, че ще предложи промени в Закона за съдебната власт, с които да има по-голям контрол и начин за предсрочно прекратяване на мандатите на тримата големи в съдебната власт – главния прокурор, председателя на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд. Кирилов обясни, че утре, по време на заседание на специална работна група, ще представи вижданията си как да стане това.  

Засега вероятно няма да се създава нов орган, който да разследва при необходимост да разследва главния прокурор. Отговорността за това се предвижда да имат специализираната прокуратура и специализираният съд.