Правосъдният министър Данаил Кирилов обяви, че няма да издигне свой кандидат за главен прокурор.

Цялата прокурорска колегия издигна кандидатурата на Иван Гешев за нов главен прокурор вчера.

В исторически план министър на правосъдието никога не е номинирал главен прокурор, не смятам да бъда иноватор, добави Кирилов пред Би Ти Ви.

"Дори един кандидат може да не бъде подкрепен, може да възникне противопоставяне между съдийската и прокурорска колегия. Не очаквам това да се случи, не бих искал да участвам в поляризация или подстрекаване към подобна", добави правосъдният министър.

Той може и да внесе своя кандидатура, ако президентът и граждани възразят срещу Гешев.

Кирилов обясни, че има още две заседания, в които може да се номинират кандидати. Но освен възражения, трябва да се посочи кандидатура.

По повод ветото на президента върху ратификацията на договорите за F-16 той не се съмнява, че сделката за американските изтребители ще се ратифицира. Утре се свиква извънредно заседание на Комисията по отбрана, а в петък се очаква точката със самолетите да влезе като първа в дневния ред на депутатите.

Не очаквам да има промяна при гласуването в НС, но се налага пределна организация на парламентарните групи, които подкрепяме ратификацията на този закон и завършване на договора, обясни Кирилов.

Снимка: БГНЕС