Продължава да се наблюдава тревожната тенденция за увеличаване на случаите на запалвания на сухи треви и отпадъци в и извън населените места в Пловдивска област.

Само за месец юли служителите на РДПБЗН – Пловдив са ликвидирали 249 такива пожари без материални щети, а гасителните действия са осъществени на обща площ близо 400 хиляди кв. метра.

През настоящия летен сезон отново се отчита повишение на риска от възникване на пожари на открито, както в самите населени места в Пловдивска област, така и в техните землища. Потенциални причинители могат да бъдат всички хора, които по различен повод палят открит огън в селскостопанския и в горския фонд. В рамките на своята информационно-разяснителна кампания за гарантиране на пожарната безопасност на обслужваната територия, РДПБЗН – Пловдив за пореден път напомня, че пожарите в сухи треви и стърнища лесно могат да се разпространят и обхванат намиращи се в съседство стопански сгради, вилни и жилищни постройки, горски площи и трайни насаждения. Отново обръщаме внимание, че е абсолютно забранено палене на огън в стърнища, сухи треви по слогове, поляни и крайпътни ивици, както и изгарянето на отпадъци извън определените за това площадки. Недопустимо е разчистването чрез запалване на стърнищата след жътва и на старата суха трева по пасищата. За подобни нерегламентирани действия нарушителите подлежат на административни и наказателни санкции.
Защитата на хората и тяхното имущество от пожари е основен приоритет в дейността на служителите на РДПБЗН – Пловдив и на всеки сигнал се реагира с необходимия професионализъм и бързина. Понякога, обаче, работата на екипите се затруднява в резултат на трудната достъпност на местата, където са възникнали пожарите, наличието на вятър, който допълнително разширява периметъра им, липсата на водоизточници за захранване на специализираните автомобили и други обстоятелства. Ето защо до голяма степен ефективността от професионалните действия на огнеборците зависи и от отговорността на самите граждани. В тази връзки разчитаме на съдействие от страна на собствениците и ползвателите на селскостопански земи за осигуряване на техническата изправност на селскостопанската техника, а също и на кметовете на населените места, които имат ангажимент за разораване на негорима ивица около сметища и гробищни паркове. Водачите също трябва да знаят, че не е желателно да навлизат с моторни превозни средства в житните масиви, тъй като създават предпоставка от запалване в резултат на нагрети ауспуси или излизане на искри от тях. Автомобилите трябва да се паркират само на определените за целта места. Не на последно място – всички са длъжни да спазват поставените предупредителни знаци за забрана за пушене и палене на открит огън.

През месец юли в Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Пловдив са получени 523 сигнала за произшествия. На територията на областния град и региона екипите са действали за ликвидиране на 348 пожара, извършени са и 152 аварийно-спасителни и помощни операции.
В 86 от случаите огънят е нанесъл преки материални щети, като 20 от тях са били в сгради, 10 - в спомагателни постройки, а 19 - в транспортни средства.
За същия период огнеборците от единадесетте районни служби на дирекцията са погасили и 262 пожара без материални загуби. В населените места запалванията на сухи треви, паднала листна маса и храсти са били 65, а извън тях – 87. Възникнали са и 16 пожара в стърнища и 81 в отпадъци.

В резултат на пожари са унищожени около 100 дка житни посеви, 15 дка лозя, около тон зърнен фураж, 100 бали слама и пчелни кошери. При гасителните действия, които са осъществени на обща площ близо 400 хиляди кв метра, са спасени над 400 дка зърнена реколта, 2 дка овошки и 100 дка лозов масив, селскостопански сгради и техника.