Собственикът на фирмата "Феникс" която управлява депото за отпадъци, запалили се под магистрала "Струма", вече е обвиняем.

Окръжна прокуратура  в Кюстендил определи мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 5000 лева на Кольо Илиев.

По случая с пламналото депо се проверява и отговорността на пътната агенция и РИОСВ. „В терена точно под моста има складирани отпадъци. Даден е срок до 31юли да бъдат отстранени. Пожарът възниква на 13 август. Управителят е привлечен като обвиняем по две обвинения - престъпление към околната среда е едното. При груба небрежност е запалил чужд имот на значителна стойност”, обясни Камелия Стефанова, окръжен прокурор на Кюстендил.

„Въпросът е къде са били контролните органи през тези 14 дни. Защо не са предприети каквито и да е действия? Освен имуществената санкция, напълно възможно е било да се спре тази дейност и да се стигне до отнемане на лиценза”, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

 Пожарът повреди сериозно колоните на моста на магистралата, заради което отсечката край Дупница още е затворена. Не е ясно и колко ще струва ремонтът на щетите върху мостовото съоръжение. Сега трафикът за Гърция минава по обходния маршрут през път Е-79, което ще продължи поне месец.

По-рано Илиев заяви пред TrafficNews,  че е наясно как гази закона, трупайки боклуци под моста на автомагистралата, но си плаща глобите и го прави в продължение на години, защото от общината са сложили прекалено висока цена на терена, който искал да закупи.

Собственикът на пламналия склад в Дупница: Нарушавах закона, ама нямаше какКольо Илиев призна, че не може да рециклира фармацевтични отпадъци, но продължава да ги трупа