Новият американски посланик Херо Мустафа доведе семейството си в София след като във вторник положи клетва на церемония във историческата зала Treaty Room в Държавния департамент във Вашингтон. 

На събитието присъстваха и бившите посланици у нас Ерик Рубин, Родерик Мур, Марси Рийс, Джеймс Уорлик, както и българският посланик в САЩ Тихомир Стойчев.

„Посрещнахме посланик Мустафа в новия й дом с хляб, шарена сол и мед”, написаха във Фейсбук от американското посолство в България днес. 

Херо Мустафа е новият извънреден и пълномощен посланик на САЩ в България. Тя замени на този пост Ерик Рубин, който напусна страната ни, за да заеме по-висока позиция. 

Родената през 1973 г. Херо Мустафа произхожда от кюрдско семейство от Ербил, Ирак. Има бакалавърска диплома от Джорджтаунския университет и магистърска от Принстън. Омъжена е и има две деца. 

Кариерата й започва в неправителствения сектор, като работи в Босна, преди да постъпи във външното министерство, където е била на различни позиции по линия на човешките права, отношенията с Иран и Ирак и т.н. Съветвала е вицепрезидента Джо Байдън по въпросите на Близкия Изток, а през последните години е била втори човек в мисията на Вашингтон в Лисабон.