Парите за премахването на незаконно издигнатите постройки в малцинствения квартал Столипиново в Пловдив не достигат, признаха местните власти. Въпреки това днес започна първия епизод от действия по премахването на част от тях, намиращи се до улиците "Крайна" и "Соколите".  Според зам.-кметът на район "Източен" Атанас Кунчев трябват минимум още 100 хил. лева, а кметът Иван Стоянов е дал заявка за 500 000 лева за бутането. Ако всички тези средства бъдат отпуснати едва тогава ще могат да бъдат изчистени всички павилиони, гаражи и всякакви други постройки, за които няма разрешителни за строеж и тяхното използване.

Днес бутането в квартал Столипиново започна с премахването на 17 постройки. Под ударите на багерите паднаха гаражи и други незаконни здания, които са превърнати в различни търговски обекти – стъкларница, заведение, пункт за вторични суровини и други. Някои от тях са били и с висока степен на опасност от стутване.

Пред TrafficNews някои собственици на вече бутнати постройки заявиха, че са извършвали дейност в тях повече от 10 години. Други се оплакаха, че са искали да узаконят сданията си. Търсили са опция в районото кметство, от където са им отговорили, че за да се случи това трябва да има обявен търг, в който да участват. Такъв обаче не се е състоял и сагата със собствеността остава неразрешена.

„Хората реагират нормално. Издали сме заповедите преди две седмици, знаят за тях. Няма да им мине номера този път. Напрежение няма. В момента сме им дали да си изнесат вещите от постройките. Живущи в тях няма”, каза зам.-кметът на район „Източен” Атанас Кунчев.  

Към момента няма да бутат жилищни постройки, тъй като за обитателите им първо трябва да се осигури подслон.

„Покрай цялата епидемиологична обстановка, дори е по-добре да ги бутнем час по-скоро. Тези постройки не отговарят на санитарните норми – нямат ток, вода, а вътре живеят по 10-12 души. В момента изкарваме самонастанилите се в общински жилища и нередовните платци. Когато се освободят жилища, ще предложим на хората да отидат там и ще бутнем незаконните къщи”,обясни кметът на района.