Не на 20, а на 47 години е бил мъжът, който снощи беше ударен от мълния в столичния "Люлин 6", докато разхождал навън кучето си.

Мъжът е транспортиран по най-бързия начин в "Пирогов", но състоянието му е било много тежко. Линейката е пристигнала на мястото на инцидента за 8 минути.

"Бил е с жизнени функции, но в тежко състояние. По най-бързия начин е транспортиран в "Пирогов". През целия път са извършвани реанимационни действия, но буквално пред вратите на "Пирогов" е издъхнал. Явно е било много тежък инцидент. Ударът е бил изключително тежък. Аз не съм чувала такова нещо да се случва в града, но за съжаление винаги има първи път", коментира пред БНТ говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

Тя заяви, че това е втори инцидент за два дни. В неделя 38-годишен мъж, който е ловил риба в язовир "Искър", също е ударен от мълния.

Това е станало при изваждането на лодката на брега. Мъжът е починал намясто.

Годишно мълнии убиват около 24 000 души по света, а около 240 000 души са само ранени и оцеляват.

Учените твърдят, че мълнията съдържа около 300 милиона волта електричество, което е достатъчна мощност, за да свети една 100-ватова флуоресцентна крушка в продължение на година.

Експерти по мълниезащита предлагат 10 съвета за това какво да правим при гръмотевична буря.

1. Ако след като видите светкавица чуете гръм преди да сте преброили до 30, веднага намерете прикритие. След това не излизайте навън 30 минути след като сте чули последната гръмотевица.

2. Навеси, изкопи, автобусни спирки и други подобни не предлагат реална защита и може да се превърнат в цели за попадение на мълния.

3. Ако сте в града, най-сигурното място за защита е стабилна сграда с кабели и ВиК инсталация, които ще отведат електрическия заряд надалеч.

4. Ако не можете да намерите сграда, скрийте се в превозно средство с твърд покрив и вдигнати догоре прозорци. Металната конструкция на превозното средство ще ви осигури защита.

5. Каучуковите гуми и обувките с гумена подметка не предоставят почти никаква защита от мълнии. В действителност, много от жертвите на мълния са фермери в открити полета, които са карали трактори с гуми от каучук.

6. Ако сте в гора на открито по време на гръмотевична буря, потърсете подслон в ниска зона, над която има нискорастящи дървета и храсти. Избягвайте високите дървета, тъй като мълниите търсят най-високите обекти в дадена област.

7. Ако сте на открито, потърсете долина или клисура, но бъдете нащрек за воднисти места.

8. Ако сте в лодка, в открито море или езеро, се отправете веднага към сушата.

9. Ако все пак неизбежното е на път да се случи, знайте, че точно преди удара от мълния косата ви ще щръкне. Последната мярка в такъв случай е да клекнете на топка на земята като покриете ушите си с ръце и сложите главата си между краката. Не трябва да лежите хоризонтално, а да намалите контакта със земята до минимум, тъй като електрическият заряд пътува по земята.

10. Ако ваш близък е ударен от мълния, не се страхувайте да му окажете първа помощ, защото жертвите не носят електрически заряд и не могат да наранят никого.

Мълния срази 20-годишен в София, лекарите не успяха да го спасятИнцидентът е станал между блоковете в квартал "Люлин"

Гръмотевични бури удрят някой части на страната днесИзточна и Югоизточна България ще е без сериозни превалявания