Поне до октомври пътуването до Гърция ще е ходене по мъките. Този път не заради опашки на граничния пункт Кулата, а заради това, че ще трябва да се въртим по обиколни маршрути, вместо да натискаме километража по "Струма". 

Причината е, че ремонтът на обгорелия мост на магистралата до Дупница ще продължи поне два месеца. Това прогнозира  инж. Димитър Назърски от експертната група, която проучва нанесените щети по моста.

Те се обследват от специалисти от Университета по архитектура, строителство и геодезия /УАСГ/ по покана на агенция "Пътна инфраструктура". 

Преди седмица под съоръжението пламна огромен пожар заради складираните купища полиетиленови отпадъци от фирмата "Феникс Дупница". Движението по магистралата бе незабавно преустановено, а пътуващите са отклонявани по стария първокласен път E79.

"Има няколко колони, на които бетонът, а и армировъчната стомана, са засегнати по-тежко от пожара. Очевидно температурата е минала 800 градуса. За щастие в гредовата система на моста това топлинно въздействие е по-слабо, но все пак и там ще продължим да изследваме. Проблемната ситуация е силно изразена в колоните по посока към Кулата", коментира инж. Назърски.

Първоначалните прогнози за възстановяване на затворения 10-километров участък между Дупница и Бобошево бяха за срок от 2-3 седмици. Това обаче няма как да се случи с платното в посока Кулата. 

Според инж. Назърски обаче колоните в частта към са в по-добро състояние.

 "Както и да се погледне, тъй като има технологични моменти и трябва да се работи изключително прецизно и точно, моето скромно мнение е, че минимум месец и половина, а може би два ще отнеме възстановяването на този мост, който е по посока към Кулата", категоричен е инж. Назърски.

Според него движението по моста в посока към София може да бъде възстановено по-бързо, вероятно след 2-3 седмици.

„Изпитванията започнаха. Ние имаме за задача да поставим диагнозата на болния. След това данните от проведените изпитвания ще бъдат предоставени на проектантите на мостовото съоръжение, които ще предприемат своите конструктивни мерки за възстановяване на проектната носимоспособност, надеждност и дълготрайност", обясни инж. Назърски.

Заради затворената магистрала през отминалия уикенд пътуващите за Гърция и обратно се оплакаха, че губят много повече време да обикалят. Образуваха се и големи задръствания, именоно в района преди и след затворения участък.