Бившият шеф на Криминална полиция в Кюстендил Захари Захариев се отърва с условна присъда за катастрофа по негова вина, при която загина другият шофьор. Окръжният съд го призна за виновен за инцидента от 13 март миналата година, но му даде 1 година и 8 месеца условна присъда. По искане на Захариев делото се гледа по съкратената процедура.

Според магистратите той е нарушил две от правилата за движение по пътищата, когато е пътувал със своя джип от Дупница за Кюстендил във фаталния ден. Той е навлязъл е в насрещната лента и е превишил разрешената максимална скорост от 50 км/ч. Установено е, че е карал с 93 км/ч.

В резултат джипът на Захариев е блъснал колата на 45-годишния Росен Любенов, който две седмици след катастрофата издъхна в "Пирогов" от тежките травми. Той остави две деца сираци.

Първоначалното определено наказание от съда за Захариев, който и в момента е служител на МВР, е 2,6 години лишаване от свобода, но то се редуцира на 1,8 г. Изпълнението на наказанието се отлага с изпитателен срок от 3 години.

Подсъдимият има забрана да шофира за срок от година и половина. Присъдата може да бъде обжалвана в срок от 15 дни пред Софийски апелативен съд.

След заседанието близките на загиналия посочиха, че ще обжалват присъдата, защото не са съгласни с нея.

"Знаехме си, че едва ли ще осъдят Захариев. Той е полицай от поне 20 години и все е бил на ръководни длъжности. Шофирал е джипа си с над 200 км/ч, но замазаха нещата с експертизите. Направо е премазал колата на Роската. Наложило се е да я режат, за да го извадят от под ламарините", коментираха близки до почерненото семейство.

"Не сме съгласни с присъдата. Абсолютно не сме съгласни с това нещо. Не може  служител на МВР, който прави голямо нарушение. Убива сина ми и да бъде условно осъден. Нарушението е толкова ясно, че няма накъде. Прав участък, няма движение друго. Влиза в платното на сина ми с бясна скорост и го убива. Той е убиец на моя син", заяви майката на загиналия Теменужка Стоянова.

Захариев не пожела да коментира пред медиите, като в съдебната зала заяви, че не е предполагал, че може да участва в такъв инцидент и съжалява за смъртта на Росен Любенов.

За да се избегнат всякакви съмнения в обективността на разследването, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди досъдебното производство да се ръководи от Окръжна прокуратура-София. От прокуратурата още не са наясно дали ще обжалват присъдата.

"Присъдата е изцяло съобразена със закона. На този етап ще преценим в 15-дневния срок дали ще протестираме постановената присъда. Тъй като пак казвам при процедурата на съкратено следствие присъдата е изцяло съобразена със закона", каза прокурорът от Софийска окръжна прокуратура Наталия Николова.