Индийският лекар, който пръв вдигна тревога за недостиг на маски, е бил приет в психиатрична клиника. Анестезиологът д-р Судхакар Рао, който има 20-годишен опит зад гърба си, попадна в международните заглавия за втори път в рамките на два месеца. 

В онлайн пространството се появи видео, на които Рао крещи на полицаи, докато стои в колата си. На него той е без тениска. Следващ клип показва как лекарят лежи на земята с белезници на ръцете, докато полицейски инспектор го налага с палка. От полицията са обяснили, че униформеният е бил отстранен, образувана е и проверка по случая. В последното видео полицаите качват Рао в рикша пред погледите на объркани наблюдатели, предава ВВС.

Преди да бъде отведен, лекарят е дал коментар през местна медия. Той заявил, че е бил спрян и изкаран насила от колата си. "Взеха ми телефона и портмонето, после ме удариха", разказал той. 

Арестът му предизвика вълна от реакции в социалните мрежи. Някои критикуват начина, по който правителството се справя със ситуацията. Опозицията пък обвинява униформените за това, че са използвали сила. 

Случаят е доста противоречив, защото Рао вече бе отстранен от работа. Това се случи, след като на 3 април той заяви пред журналисти, че лекарите нямат достатъчна екипировка и маски. 

"Инструктираха ни да носим една маска в продължение на 15 дни, преди да поискаме нова. Как може да лекуваме пациенти, когато самите ние рискуваме живота си?", обърна се той пред местни телевизии. 

Правителството предприе проверка, но междувременно властите обвиниха Рао, че уронва имиджа на останалите здравни работници. 

Няколко дни по-късно, той се извини за поведението си и поиска да бъде върнат на работа. Правителството не реагира. 

Миналата седмица лекарят сподели, че той и семейството му са получавали заплахи по телефона. Майка му - Кавери Рао, съобщава през ВВС, че синът и не страда от никакви психични заболявания.

"Той е изтъкнат лекар. Но се опитваха да го сплашат, откакто вдигна тревога. Беше много уплашен през последните седмици", разказва тя. 

Официалната версия на полицията е, че униформените са се отзовали на сигнал за пиян мъж с неадекватно поведение на магистралата. Според говорителя на местната полиция те не знаели, че това е д-р Рао, когато пристигнали на място. В изявлението се съобщава, че той опитал да премине през пътна блокада и хвърлил празна бутилка от ликьор на пътя. Минувачи го спрели, като вързали ръцете му, преди да дойде полицията. 

Не е установено кой е подал оплакването, нито пък са открити очевидци. На видеата се вижда единствено как униформен връзва ръцете на Рао с помощта на цивилен гражданин. 

"Той се е държал грубо с полицаите. Взел е телефона на един от инспекторите и го е изхвърлил. Очевидно има психически проблеми", коментират още от местното управление. По официална информация първоначално Рао е бил отведен в полицията, а след това - приет в болница за прегледи. Докторите са посъветвали да бъде преместен в психиатрична клиника. Състоянието му към момента било стабилно, но ще бъде наблюдаван през следващите две седмици.