Официално е завършен първия етап по облагородяване на близо 200 декара в центъра на Пловдив по проекта „Подобряване на градската среда на Община Пловдив“, който бе финансиран с 22 милиона по "Региони в растеж". 

Днес кметът на Пловдив Здравко Димитров, районният кмет Георги Стаменов и зам.-кмета Пламен Райчев символично прерязаха лентата на пл. "Съборище". Преди месеци междублоковото пространство там тънеше в кал, треволяци и нищета.

Днес кътчето, скрито на ъгъла на бул. "Княгина Мария Луиза" и "Източен" е преобразено - има нова детска площадка, игрище, тенис маса, чешма и красиви алеи сред озеленения парк. 

Това е само част от дейностите по облагордояване на карето чак до бул. "Марица-юг", като самата алея до коритото на реката бе тотално преобразена. Освен основни трасета за разходка и паркове, детски и фитнес площадки и клетки за кучета. Освен нови съоръжения и места за отдих, проектът включаше ремонтиране на пътната инфраструктура, подземната комуникация, паркинги, тротоари, осветление, междублокови пространства и зелени зони. 

За съжаление в част от районите - по примера на зоната за събития със сцена до Марица, бързо бяха унищожени от вандали.

"Не навсякъде можем да сложим видеонаблюдение, тъй като ще станем като Биг Брадър. Трябва да има баланс, не може на всякъде да бъдем следени от камери. Надяваме се следващите 30-40 години, живущите да се наслаждават на тази зона, да я пазят и да милеят за нея. Надяваме се като един от най-древните градове да бъдем и един от най-красивите и в бъдещето", посочи райкметът Стаменов, който обаче категорично подчерта, че се надява в района направеното да се пази и това до голяма степен зависи от живущите.

До края на тази година трябва да стартира и вторият етап от проекта, който ще включва същоте мащабни дейности по облагородяване в друго зони. Пловдив кандидатства за 9 милиона европари отново по "Региони в растеж". В програмния период е включена и улица "Неофит Бозвели", която не бе ремонтирана в първия етап, както и цялото каре от ул. "Балкан" до "Марагидик" и „Райно Попович“. 

Ще бъдат облагородени и междублоковите пространства в обхвата на булевардите „6-ти септември“ и „Източен“.