За поредна година предвестниците на пролетта - щъркелите подраниха. Първата птица пристигнала в пловдивското село Белозем още на 1 март, което е с около две седмица по-рано от обичайното. До днес около десет птици вече са заели местата си и изчакват своите партньори, за да започнат изграждането на гнездата си. Според местното поверие подраняването на щъркелите означава, че през тази 2020 година в селото ще се родят много бебета.

Пловдивското село Белозем е известно в цяла Европа с това, че всяка пролет тук пристигат рекорден брой щъркели от топлите южни страни. За това от 2005 година то е част от голямото европейско семейство - Европейско село на белия щъркел. Първите официални данни за нашествие на тези птици в Белозем са от началото на 20 век в прочутата местност Герен Кория.



Според природолюбители за да има толкова голям брой прелетни птици на територията на пловдивското село си има и логично обяснение. "Тук имаме едно въздушно течение, отдолу нагоре, и понеже всички животни като нас хората ако могат с по-малко енергия да се движат, го правят. Те си застават горе, оглеждат района където им хареса и си свиват гнездата си тук", разказа пред TrafficNews природолюбителят Костадин Костадинов

Друга причина птиците да се задържат тук през лятото е, че в района има много оризища, които са благоприятна среда за живот и намиране на храна.

От Сдружение "Зелени Балкани" имат своето обяснение защо през тази година щъркелите се завърнаха по-рано на обичайните си места. "Те не са изминали дългия прелет към Африка, а са били реално в териториите около селото, където поради топлата зима има достатъчен хранителен ресурс и не е необходимо да се поема по дълъг път", разказа пред екипа ни Полина Христова от приридозащитната организация.

В всяка година екип от еколози прави преброяване на птиците в района. Статистиката показва, че щъркели, които са се родили тук преди 5-6 години сега отново са се завърнали и създават свои поколения. На покрива на местното училище от Сдружение "Зелени Балкани" са поставили над10  гнезда, в които щъркелите могат да отглеждат своите поколения.