В столицата върви подписка и се готвят протести срещу изсичането на 50-годишните дървета около храма "Света Неделя". Това е заложено в проекта за реконструкция на едноименния площад на международното студио "Фуксас", което спечели архитектурния конкурс. Хората недоволстват и от другата идея в проекта, според която ще се засаждатнови фиданки около ресторант "Хепи", което ще затрудни пешеходното движение в този участък, според архитекти.

Организатор на протестите в защита на дърветата, които са предимно кестени, е инициативен комитет "Граждани за София".

"Това е вандалски акт от страна на общината, който ние няма да приемем...Белият дроб на София да бъде изсечен е абсолютно недопустимо!" - това пише в петицията им, подписана до момента от около стотина души.

"Граждани за София" призовават управляващите да преразгледат решението си за заданието за реконструкция на знаковия за столицата площад.

"Сянката в горещите дни, на която всеки преминаващ се радва, ще бъде унищожена с години. Ние не приемаме никакви доводи това да се случи! Призоваваме за повторно разглеждане на заданието!", призовава инициативният комитет.

Срещу премирания от общината проект за реконструкция на столичния площад "Света Неделя" се обявиха и двете професионални организации у нас – Камарата на архитектите и Съюза на архитектите.

В петицията "Граждани за София" настояват дейностите по бъдещата реконструкция на площада да бъдат съобразени със сега съществуващата растителност.