Дебатът "за" и "против" пълната забрана за пушене отново е на дневен ред. Темата за цигарения дим на закрито разгорещи страстите в комисията по здравеопазване. Депутати и съсловни организации спориха близо два часа.

Сред аргументите на вносителите е ,че сега действащата забрана за тютюнопушене е довела до нарастване на безработицата с около 30 000 души, както и до спад в приходите с не по-малко от 300 млн. лв.

Подобно на депутатите и в Пловдив, собствениците на заведения са разделени в мнението си дали да остане пълната забрана за тютюнопушене.

Юлиян държи ресторант в пловдивския район "Южен". Той твърди, че дори да се върне старият режим с отделните зали, той няма да позволи в неговото заведение да се пуши.

На противоположното мнение обаче е собственикът на кафене в район "Тракия" на града под тепетата. Той е инвестирал над 20 000 лева във вентилация и обособяване на зали. Твърди, че търпи големи загуби.

Според клиентите на заведенията пък на местата за хранене не трябва да има дим, но в баровете и дискотеките трябва да е разрешено.

Предложението на "Атака" за облекчение в режима за тютюнопушенето беше отхвърлено. "Против" гласуваха 15 от членовете на здравната комисия, а едва четирима "за".

Глобите за физически лица в момента достигат 1000 лв., а тези за заведенията - 10 000 лв.

TrafficNews.bg