Няма констатирани нарушения по откритите басейни  в пловдивския регион до момента, това заявиха  от Районната здравна инспекция за TrafficNews. Проверките се извършват от Областна управа на Пловдив, БЧК и РЗИ. Общият брой на работещите басейни в областта са 60, уточниха от РЗИ.

Днес инспекторите направиха проверка на един от най-посещаваните пловдивски басейни под тепетата. Взетите на място проби показаха, че в басейна остатъчният хлор е в нормални количества и няма опасност за здравето на плажуващите. В лаборатория ще бъдат изследвани химичните и биологичните показатели.

Освен чистотата на водата инспекторите правят и документална проверка, която установи, че няма нарушения.

„Всички служители са с редовни документи“, заяви пред TrafficNews Антоанета Колева, инспектор от РЗИ, дирекция Обществено здраве.

Масови проверки на басейните в пловдивско извършват инспекторите от Районната здравна инспекция. Обект на инспекцията им е качеството на водата, хигиената на откритите места за отдих, както и редовното почистване на басейновите корита. В началото на активния плувен сезон специалистите всеки ден вземат проби от различни обекти в Пловдив и областта, за да контролират и следят дали се спазват правилата за безопасност на здравето.

В най-горещите летни дни басейните в града са най-предпочитаното място за свободното време на децата. Вземат се проби за микробиология и химични показатели на водата, които ще покажат наличие на опасната за здравето бактерия ешерихия коли, съдържанието на амоняк, окисляемост, цвят и мирис. Представителите на БЧК пък ще следят за безопасността в къпалните. При установяване на замърсена вода басейните ще се затварят. Собствениците им ще трябва да ги изпразнят и почистят, след което да представят нова проба. Ако и тя не отговаря на нормативите, ще им се налагат глоби. Санкцията за първо нарушение е 500 лева.