„Казвам се Мартин А. Стефанов, роден на 22 април 1993 г., майка А.С.Стефанова, баща – неизвестен, най-малкият от шест братя. Не знам какво е да си щастлив, но знам какво е да се бориш за залъка си, защото последният остава гладен, знам и какво е да те удрят с колан и с ритници. Предпочитах да прекарвам времето си на улицата, а там се запознах с интересни хора. Започнах с наркотиците, стигнах до обир и опит за изнасилване и попаднах в затвора”.

Тази история, превърната в театър, изиграха 7 лишени от свобода в Пловдивския затвор. Представлението им, реализирано чрез техниката „форум театър”, бе част от проекта „Изкуството на живота, чрез живота на изкуството” на сдружение „Обединени професионалисти за устойчиво развитие”.


Доброволците, които представиха спектакъл, подготвен извън стените на затвора

Актьорите – мъже, загубили свободата си заради различни предстъпления – от убийство до кражба, разиграха сцената, а публиката – също затворници, предложиха свои варианти за по-добър край. После избраната щастлива развръзка бе разигравана отново.

Интересното бе, че всъщност участниците разиграваха своите лични истории, голяма част от които тръгват точно от домашното насилие и невъзможността за справяне с него. На сцената до лишените от свобода излязоха и млади хора, участници в подобен спектакъл, подготвен извън затвора. Двете трупи се смесиха и импровизираха отворените финали на историите, макар да се бяха видели за първи път едва два часа по-рано.


Лишените от свобода и режисьорът Лилия Секова

„Работихме със затворниците в няколко различни сесии, а финалната част – репетициите, бяха само 8 на брой. Смятам, че се получи много добре и съм щастлива, че успяхме да въвлечем тези хора да участват. От 2016 г. работя и поставям спектакли в Пловдивския затвор. В началото е много трудно, но постепенно участниците са палят. Те са хора с различни присъди, много често са от различни отряди и се опознаваме по време на работата”, разказа режисьорът Лилия Секова. Тя е част от голям екип психолози, адвокати, артисти, които се включват в различни етапи от проектите на сдружението. Те провокират лишените от свобода към различни творчески занимания - рисуване, приложни изкуства, театър, а резултат работата в затвора са две изложби и театралното представление.

Ето какво още разказа Секова пред камерата на ТРАФИК ТВ: