Недоволството от презастрояването на пловдивския булевард „Александър Стамболийски“ продължава да расте. От една страна заради кооперациите, които никнат като гъби върху зелените площи, а от друга заради покъртителното състояние на самия булевард, който е връзката на хиляди хора с останалата част на града. И в двата случая притесненията на хората са основателни и ние сме сигнализирали неведнъж за проблема.

Строителството в района „ври и кипи“ и новите жилищни сгради изникват за отрицателно време. И всичко това води със себе си до нови жители, а те идват с автомобили, като целият поток преминава по двулентовия, многократно кърпен и на места пропаднал булевард.

Строителни кранове окупираха булевард в Пловдив! Кооперациите в района никнат като гъбиПочти не останаха празни терени край „Александър Стамболийски"

Повод за поредното възмущение от страна на пловдивчанин стана катастрофата на кръстовището на Коматевския възел. Два леки автомобила се удариха, а един човек бе откаран в болница. Според нашият читател булевардът е опасен и подобни инциденти могат да се предотвратят.

Тежка катастрофа в Пловдив, има раненМазда и Мерцедес са се ударили до "Коматевския възел"

Ето и какво ни написа той:

Снощи имаше зверска катастрофа в Пловдив. Цяла нощ кварталът беше озвучен от сирени на пожарни, линейки, полиция ... Имаше размазани коли, 2 пожарни, линейки и множество полицейски коли, много стъкла, разбити ламарини, но още повече разбити съдби и страдащи хора.

За мястото на събитието – кръстовището на бул. „Ал. Стамболийски“ и „Коматевско шосе“ - са подавани множество сигнали. Точно толкова, колкото са подавани и за пешеходната пътека ... само на 100 метра от там пред детска градина!  И точно на нея вече има смъртен случай и блъснато дете само за броени месеци! И която в момента не съществува, просто защото е точно толкова безхаберно „измита", колкото и безхаберно са подминати сигналите за въпросното кръстовище!

Бул. „Ал. Стамболийски“ е най-бързо застрояващата се улица в Пловдив. В момента там се намират комплексите Южен Полъх, Южна Перла, Райски кът, Оазис 3,4,6 – всеки от които с над 300 апартамента, а последните – с над 1000!

Към момента се строят още 5 комплекса на въпросния булевард, с което жителите само на тази площ надхвърлят тези на средно голям български град!

И всичко това население пътува по двулентова уличка с подход, състоящ се от една-единствена лява пътна лента с 10 секунден светофар!

В пиковите часове, колоната от автомобили се проточва до бул. „Никола Вапцаров“! И всички тези хора чакат въпросният 10 секунден светофар .... за който също толкова чакат и хората от планираните за разрастване на Пловдив квартали – Остромила, Коматево, Беломорски както и десетхилядното население на селата Марково, Първенец, Храбрино, в едно с всички приходящи от южен околовръстен път на Пловдив.

Всички тези хора се срещат там! Където стана днес зверската катастрофа! Едните, чакащи да завият по бул. „Стамболийски“, и другите, чакащи да влязат в града! Тези хиляди хора ги дели 10-секунден общ светофар!

Е, днес тези хора се срещнаха! Срещнаха се, защото масово се завива от средна лента към бул. „Стамболийски“, както и се продължава направо от лява лента на Коматевско шосе – и двете от които действия са еднакво забранени!

Но няма кой да ги види! Или поне Община Пловдив и КАТ Пловдив не ги видяха!

И за което многократно са подавани сигнали и резултатът е – нула!

Нула, точно толкова кръгла, каквато беше и по повод сигналите за злощастната пешеходна пътека пред к-с Южен Полъх, на която вече загинаха хора!

И която днес не съществува! Просто е измита! Толкова бързо, колкото и кръвта на блъснатите хора – за 20 минути я нямаше! Всичко приключи!

Вероятно снощи по съшия начин е била замита и поредната кръв на въпросното кръстовище! И животът ще продължи, до следващата жертва, до някой наш близък, роднина, майка, баща, дете!

А всичко това можеше да се реши, просто с една светофарна секция!

Толкова ли беше трудно ...“

Към този момент разширяването на булеварда е изключително трудно заради всички имоти, които трябва да се отчуждят в района. Поради тази причина от Общината работят върху идея за изграждането на нов булевард, който да е алтернатива на бул. „Александър Стамболийски

Общината и НКЖИ водят разговори за прехвърлянето на глухата жп линия, която минава успоредно на бул. „Александър Стамболийски” – от Коматевско шосе до жп линиите на Кукленско шосе.

Друга пречка на цялостният ремонт на булеварда е проектът за Южния обходен колектор в Пловдив, който ще обслужва и Родопската яка. Преди той да бъде факт, извършването на какъвто и да е било ремонт би било безсмислено.

Разширяването на основен булевард в Пловдив невъзможно, решението е нов булевард в КючукаЖилищни комплекси се роят в „Южен”, допират тротоарите на натоварената пътна артерия