С по няколко килограма пластмасови отпадъци се включиха първите пловдивчани в акцията „Книги за смет” на Главната.  Те се редяха на малка опашка, защото поради големия интерес организаторите отвориха и втори пункт, в който срещу 1 кг пластмасови боклуци всеки може да си избере любима книга – една в хартиен вариант или две електронни. 

„Вкъщи събираме всичко разделно. За съжаление, сме се превърнали в прекалени консуматори, тровим природата и по този начин тровим и децата си”, разказа Любов Чараджийска, която предаде около пет килограма капачки.  Тя се включи в акцията сама, но сподели, че един от най-запалените поддръжници на разделното събиране е дъщеря й. Цялото семейство не за първи път предава пластмасови отпадъци, но преди това го е правило в благотворителна кампания. 

Капачки, пластмасови 10-литрови бутилки от минерална вода, три детски конструктора и дори корито предадоха срещу книги пловдивчани още в ранни зори. 

Тази година срещу смет участниците в кампанията могат да изберат десетски книжни заглавия, повечето от които детски. „Малкият принц”, „Палечка”, „Дивите лебеди”, „Любими детски стихчета за България” бяха сред най-предпочитаните. 

Акцията продължи до 13:00 ч. на пл. „Стефан Стамболов”, както и на паркинга на „Кауфланд” в район „Тракия”. 

Ако имате пластмасови отпадъци и обичате да четете, имате шанс да се сдобиете с хубава книга, канят организаторите, които с гордост подчертават, че от началото на кампанията през 2013 година досега са рециклирани 55 тона пластмасови отпадъци.