„Искаме да имаме завършени проекти за големите инфраструктурни обекти, с които утре може да отидем и да поискаме държавно финансиране”, каза кметът Иван Тотев пред репортер на TrafficNews.bg. Той обясни, че голям проблем е липсата на такъв тип завършени проекти и припомни случая с Модър-Царевец. На няколко пъти от Община Пловдив са искали целево пари за съоръжението, но винаги отговорът е бил един и същ – изчистете пречките и направете проект.

Кметът даде пример с Варна. На Морската столица бяха отпуснати над 100 млн. лева за инфраструктура тази година, като само 83 млн. лева са за бул. „Васил Левски”, което е едно от най-сложните съоръжения в България.

Снимка: Проектът за бул. "Васил Левски" във Варна 

Амбицията на градските власти е двата големи проекта на Пловдив, които в момента се изготвят, да получат държавно финансиране – това са новият мост над река Марица и  надлеза, свързващ район „Южен” с „Тракия”.

Към днешна дата се работи активно и по проектите за двете съоръжения. На последния ЕСУТ обаче проектът за моста над река Марица е бил върнат за преработване. Но въпреки това вървят и процедурите за отчуждаване.

Другият проект за връзка между улица „Цар Симеон” с Кукленско шосе и бул. „Александър Стамболийски” също е доста амбициозен, като този проект е съизмерим с надлез „Родопи”, а цената му ще е поне 50 млн. лева.

Преди да обаче да се поискат средства от държавата за двата проекта ще трябва да има готов технически проект и издадено строително разрешение.

Вижте повече за двата проекта в линковете:

 

Правят детелина на новия надлез над жп линиите в Пловдив, който ще свърже Кючука с ТракияПроектът за връзка между „Цар Симеон” с Кукленско шосе бе приет от Общината

Изчистват пречките пред новия мост над река Марица! Общината купува терен от 2,7 дкаИдейният проект за новото съоръжение се гледа в ЕСУТ, но бе върнато с редица забележки