30 букви от българската азбука, претворени в платната на 30 пловдивски художници, гостуват в Братиславския замък в столицата на Словакия под патронажа на Н.Пр.извънредния и пълномощен посланик на Р. България г-жа Йорданка Чобанова.

Картините от фонда на Градска художествена галерия – Пловдив са подредени в зала към Народното събрание на Словашката Република. Изложбата "За буквите. Кирилицата в съвременното българско изкуство" беше открита от заместник-министъра на културата г-жа Амелия Гешева, а директорът на галерията г-н Красимир Линков представи творбите и техните автори.

Гостуването на колекция "Кирилицата" е съвместен проект на Българския културен институт в Братислава с директор г-жа Ваня Радева, на Градската художествена галерия и Общинска фондация "Пловдив 2019".

Тридесетте произведения са артистични посланици на града - Европейска столица на културата 2019, чрез които словашката общественост се среща с българското изкуство на прага на 24 май.

Идеята творците да предложат своята художествена версия на кирилските писмени знаци възниква в навечерието на приемането на България в Европейския съюз, когато на кирилицата предстои да стане третата официална азбука на Обединена Европа, редом с латиницата и гръцката азбука.

Буквите са разпределени на авторите чрез жребий. Картините са изработени с маслени, темперни и акрилни бои и текстил и са с еднакъв формат – 90/90 см. А резултатът е въздействаща, неочаквана и много лична интерпретация на българската азбука. Оттогава „азбучната“ колекция гостува в различни градове на Европа и света.