Общинската болница „Св. Мина“ ще плати 24 000 лв. по-малко по кредита си към ОББ. Това съобщи зам.-кмета с ресори  общинска икономика, здравеопазване и екология Илия Кирчев след среща с  представители на ръководството на банката.

МБАЛ „Св. Мина“ е една от болниците, които са определени от Министерството на здравеопазването за прием на пациенти с COVID-19, а в същото време имаше опасност да бъде блокирана дейността й заради задължения по заема й към ОББ, Кредитът е бил просрочен още в края на предишния мандат, през септември 2019 г. от предишното ръководство. 

За да бъде стабилизирана болницата и за да се  разплати с банката, бе договорен и заложен предварително в бюджета за 2020 г. заем в размер на 270 000 лв, който бе одобрен от Общински съвет преди месец.

„Веднага след одобрението проведох преговори с банката постигнах договореност, че ако болницата изплати наведнъж остатъка по кредита си в размер на 264 000 лева, банката ще направи отстъпка от 24 000 лева“, обясни зам.-кметът Илия Кирчев. Така болницата ще заплати 240 000 лева, колкото е стойността на сумата по главниците плюс редовните лихви. След като бе получено писмено уверение от ОББ за тази сделка, Община Пловдив ще  пристъпи към изплащане на сумата и реализирахме тази икономия“, допълни Кирчев. Той допълни, че болницата е обезпечена с всичко необходимо за дейността й, оборудвана е с необходимата техника за лечение на опасния вирус и са осигурени лични предпазни средства да медицинските екипи. В момента в инфекциозното отделение се лекуват 20 пациенти с коронавирус при капацитет от 30 места.