86-годишна великотърновка е в тежко състояние в областната болницата, след като е била зверски нахапана от питбул в двора на дома си. Мария Павлова, диригент и създател на емблематичния хор "Търновград", има счупвания и разкъсвания по двете ръце и крака. По-сериозно е състоянието на лявата й ръка, има луксация и нахапвания в областта на лакътя. Направена й е спешна операция. Предстои дълго и тежко възстановяване и вероятно след като бъде стабилизирана, тя ще бъде пренасочена към клиника по пластична хирургия, казаха от МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов".

Инцидентът е станал в петък следобед на ул. "Христо Караминков" във Велико Търново, пише в. "24 часа". Къщата има двама собственици и е с общ двор. Мария Павлова живее на втория етаж. Приземният е отдаден под наем на стопаните на питбула, които го отглеждат в клетка. В злополучния ден възрастната жена слязла до двора, като през това време кучето успяло да избяга от заграждението и я нападнало без причина. Съседи видели ужаса и се притекли на помощ.

За случая е уведомена и полицията, която е извършила оглед на мястото. По случая е образувано досъдебно производство.

Мария Павлова е носител на най-високото отличие на дейците на културата у нас - орден "Св.св. Кирил и Методий", както и на ордена на Съюза на българските композитори за високия си професионализъм. Тя е удостоявана и с наградата "Велико Търново 2011" за високи постижения и за утвърждаването на хор "Търновград", който Мария Павлова създава през 1958 г. През изминалите повече от 60 години женската формация печели десетки награди и реализира концертни турнета на фестивали в цяла Европа.