Един от запустелите терени в центъра на Пловдив до месец ще се превърне в истински оазис. В момента тече облагородяването на терена, заключен в ъгъла на булевардите „Княгиня Мария Луиза” и „Източен”, видя репортер на TrafficNews.

Припомняме, че за зоната бе анонсиран проект за нов парк през миналата година, а единствената пречка бе стара къща на Жилфонд. Обитателите ѝ бяха преместени в друго общинско жилище, а постройката бе срината. Така преди около 20 дни вече е започната активна работа по терена. 

Инвестицията в новия парк в район „Централен” е за близо 200 000 лева. Предвижда се изграждане на нови алеи, зелени площи и цялостно залесяване на зоната. Пространството ще бъде облагородено и с привлекателно съоръжение за катерене тип "Пирамида", което е подходящи за по-големи деца, посочи кметът на район "Централен" Георги Стаменов. За да може летните месеци да бъдат по-прохладни, в съседство на игралните съоръжения ще бъде изградено водно огледало. Проектът включва още монтиране на нови пейки и осветление, маси за шах и табла, лабиринт от зеленина, както и фитнес за открито. 

"Надяваме се, че с решението ни да изградим водно огледало, ще направим микроклимата по-благоприятен", посочи Стаменов, който допълни че това е едно измененията от първоначалния проект за парка. 

Ще бъде изградена и зона за париране, но местата за автомобили, са били намалени спрямо първоначалния план, за да бъде удовлетворено искането на хората за повече зеленина в района. 

Новият парк ще бъде естествено продължение на съществуващата вече зелена зона с детска площадка откъм бул. „Източен“, в която има съоръжения за деца от по-малките възрастови групи. 

В допълнение с облагородяването, към момента се разширява и поливната система на ОП „Градини и паркове“, за да може растителността да се поддържа пълноценно в цялата зона. Планира се паркът да бъде завършен до 1 месец.