Делата срещу пияни и дрогирани водачи, заловени в Пловдив и областта, стават все повече през последната година. Това отчете председателят на Районен съд – Иван Калибацев. На поредна среща с журналисти в съдебната палата, магистратът подчера, че производствата срещу подобни провинения са зачестили в пъти.

Всеки ден в кулоарите на Районен съд постъпват между 5 и 7 бързи производства срещу пияни или дрогирани водачи. Статистиката обаче показва, че превес на делата са срещи млади пловдивчани, дръзнали да управляват МПС-та под влиянието на наркотици. Ако до преди година преднина имаха пияните водачи, то в момента производствата са срещу дрогирани такива са повече.

Според съдия Калибацев, подсъдимите са предимно млади хора – между 18 и 30 годишни.

„Най-често нарушителите са употребили амфетамини, метаамфетамини и марихуана. Действието на наркотика и по-точно активното вещество е 24 часа. Що се отнася до употребилите алкохол, това са хора между 25 и 45 годишно. Рядко са случаите на дрогирани над 40 години, но не са изключения”, заяви председателят на Районен съд.

Най-много обвинителни актове се съставят през почивните дни. Натоварените дни за бързи производства са понеделник и вторник.

„Наблюдаваме една плашеща статистика. Лица, които са били залавяни за притежание на дрога, в последствие отново са подсъдими за управление на МПС под влиянието на дрога. Не са малко такива случаи, а обвиняемите отново са лица до 30 години”, допълни Калибацев, който заяви още, че не са малко и административно наказателните дела, при които нарушители на Закона за движение по пътя обжалват съставените им наказателни постановления. 

По данни на МВР от началото на месец октомври са образувани 13 бързи производства срещу водачи на МПС-та, седнали зад волана пияни. 11 пък са тези, хванати да шофират под въздействието на наркотични вещества.

90% от нарушителите са заловени от униформените  по време на тематични проверки или стандартни рутинни проверки. Има и случаи, в които неадекватни водачи са предизвикали инциденти по пътищата.

Един от примерите през последните дни е 40-годишният бизнесмен Иван Иванов, който под влиянието на 2,44 промила алкохол потроши 6 коли в ж.р. Тракия. Инцидентът стана на 8 октомври, минути преди 4:00 часа.  Пред център „Аримаг” в ЖР „Тракия” BMW X5 помита 6 паркирани автомобила. Зад волана на немската кола е бил 40-годишният пловдивчанин.

40-годишен пловдивски бизнесмен е причинил мелето в „Тракия”, в ареста за 24 часа еАлкохолната проба на шофьора е 2,5 промила, 6 автомобила са потрошени

В четвъртък пък, дрогиран водач нападна колега на пътя след засичане. Припомняме, че 18-годишен водач на лек автомобил "Сузуки" и негов спътник на същата възраст проявили агресия спрямо 32-годишен шофьор, заради засичане на пътя. На пострадалия е оказана медицинска помощ.

Водачът е тестван за наличието на наркотични вещества, драгчеът  е отчел положителен резултата

Бой заради засичане в пловдивската Тракия! Двама 18-годишни скочиха на шофьорМладежите са арестувани, единият се оказал надрусан

И двата случая са предадени на прокуратурата, която е образувала производства.

Акциите срещу нарушителите на пътя стават все по-чести, след като директорът на ОД МВР ст. комисар Йордан Рогачев обяви война на джигитите по пътищата на Пловдив.

Силен старт на новия директор на пловдивската полиция! Обяви война на дрифтърите, масирани акции в заведениятаСт. комисар Рогачев залага на превенцията, насити града с полиция