1546 кандидат-студенти се борят за 340 места в Медицински университет – Пловдив, или средно 5 души за място. При момичетата конкуренцията тази година е още по-голяма, тъй като съотношението жени-мъже сред бъдещите медици е 3/1. Днес в университета се проведе приемният изпит за магистърските специалности Медицина, Дентална медицина и Фармация, като местата в тях са съответно 150, 100 и 90. Кандидатите имаха четири часа, за да решат теста по биология и химия.  

Тестовете ще бъдат оценявани от самостоятелни комисии. Оценки влизат в балообразуването заедно с оценките по биология и химия от дипломите в средното образование.

„Мога да кажа, че в момента тече една много успешна кампания, тъй като кандидатите запазват устойчивия интерес към университета”, коментира пред TrafficNews.bg проф. д-р Мария Куклева, заместник-ректор учебна дейност.

Според нея висшето училище е направило максимума, за да да си обективизират знанията на студентите. „В миналото се развиваха теми, които даваха възможност за наизустяване на материала, без неговото разбиране. Това беше една предпоставка за подсказване по време на изпит, докато тази практика изцяло е премахната. Тестовете са върху целия материал в рамките на средното образование, давайки добра възможност за проверка на знанията на кандидат-студентите. А и това е една форма, която до голяма степен изключва подсказването и преписването. Самите кандидат-студенти и техните родители оценяват формата на изпита. Той е в един ден, икономисват се средства на кандидат-студентите и това е един съвременен вариант на изпита, който ни доближава до едни от най-добрите практики в Европа”, посочи проф. Куклева.

Според нея при огромният интерес от страна на кандидатите, МУ ще подбере тези от тях, които са най-добре подготвени. Това, че все повече зрелостници предпочитат да продължат образованието си тук пък, се дължи на факта, че в последните години беше направено много по отношение модернизацията на базата. Непрекъснато се повишава и качеството на преподавателите.

„30% от обучаващите се в нашия университет са чужденци. Те се обучават на английски език. Усъвършенства се непрекъснато подготовката на преподавателите и всъщност реализацията на нашите студенти е много висока – не само в нашата страна, но и по целия свят”, допълни проф. Куклева.