Абсурдна пешеходна пътека кара минувачи да преминават през жп релси в Перник. Пътят продължава към мантинелите и скоростен път. Въпреки табелата, която предупреждава за опасността и забранява преминаването на пешеходци през жп линията, предписанието масово не се спазва.

“Зебрата” се намира на ул. “Раковски” в Перник. Тя започва от пазара на града, но вместо да отведе хората към отсрещната улица обаче, пешеходната пътека свършва пред железопътните релси. Пешеходците минават от там за по-пряко. Пътеката стига до скоростен път, а там следва и прескачане на мантинели.

В близост има надлез, но той почти не се използва, защото според жителите на Перник е твърде неудобен. През 2018 г. Пътна полиция дава предписание – пешеходната пътека да бъде премахната, защото е опасна.от тогава обаче е изминала година, а резултат няма.

За да преминават през опасната отсечка и да прескачат мантинелата на скоростния път, перничани дори са проявили креативност. Някой е поставил плочки, с които да се качиш по-високо и да преминеш от другата страна с по-голяма лекота.

Стои въпросът - какво прави общината, за да разреши проблема и защо отнема толкова дълго време предприемането на каквито и да било действия?

Премахването на опасната пешеходна пътека може да стане чрез изговянето на нов проект от общината, обяснява Николай Петров, старши специалист от Общинския инспекторат в Перник пред bTV.

До края на годината ще бъде изработен нов генерален план и тя ще бъде премахната, поясни той. Петров също е на мнение, че преминаването през релсите е опасно за хората.