Районният съд в Перник наложи условна присъда на мъж за това, че е живял на семейни начала с непълнолетно момиче.

Мъжът се е признал за виновен и сключил споразумение с прокуратурата. Той е осъден на пет месеца "лишаване от свобода" с 3-годишен изпитателен срок и "обществено порицание", което да се изпълни чрез обявяване по местната телевизия "Кракра" - Перник.

Осъденият се запознал с момичето през 2015 година, когато тя е била още малолетна. Двамата започнали да излизат заедно и се сприятелили, а постепенно връзката им преминала в интимна.

В началото на август 2017 година, след като момичето навършило 14-годишна възраст, Р.С. се нанесъл да живее в дома на родителите на момичето в град Перник. Така заживели съпружески, без да са сключили граждански брак.

Месец по-късно - септември 2017 година, девойката спряла да посещава училище, защото забременяла, пише news.bg. В тази връзка в отдел "Закрила на детето" при дирекция "Социално подпомогане "Перник постъпил сигнал от директора на учебното заведение. По случая била извършена проверка, която установила престъплението.

Въпреки намесата на социалните институции, двамата продължили да живеят заедно. През април 2018 г. непълнолетната преждевременно родила момиче, което обаче не било припознато от осъдения.

Определението на съда има последиците на влязла в сила присъда.