70-годишна жена осъди Столичната община за 12 000 лева, след като се спъна и си счупи ръцете в центъра на София.

Инцидентът е станал на 23 май миналата година на ул. "Уилям Гладстон", до паркинг, непосредствено преди кръстовището с ул. "Рачо Димчев". Следобед жената вървяла по тротоара с дъщеря си и се спънала в настилката от разбити, липсващи и разкривени тротоарни плочки. При падането счупила и двете си ръце, а лицето ѝ било в кръв. След това била откарана в болница, където ръцете ѝ били гипсирани и в продължение на месец имала нужда от помощ, за да се обслужва.

Жената е завела дело срещу общината по Закона за задълженията и договорите, като настоява за обезщетение от 40 000 лева. От своя страна пък общината е пледирала, че вредите на пострадалата не са доказани, а исканото обезщетение е завишено.

Състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Радост Бошнакова е решил, че справедливото обезщетение е 12 000 лева, макар да признава за доказани изпитаните от жената страдания, включително и заради напредналата ѝ възраст.

Според съда е безспорно, че става дума за общински път, за който столичната община има задължение да полага системни грижи и да осигурява нормалната му експлоатация.

"Ответникът не установи в процеса на доказване да са предприети действия по обезопасяване на повредените тротоарни плочки на пътното платно на ул. "Уилям Гладстон", а и не го твърди", се казва в решението на съда цитирано от правния сайт "Лекс".

В него се посочва още, че след като тротоарните плочки са били разбити, разместени, а части от тях и липсващи, но не са били и обезопасени, то това е създавало реална опасност за безопасното придвижване. Общината е трябвало да възложи на свои служители или на други поддръжката на пътя, но това не е било сторено.

"В случая именно бездействието на последните е довело и до неизпълнение на горепосочените законови задължения, поради което съдът намира за установен фактическия състав, обуславящ възникването на гаранционно-обезпечителната отговорност на общината за противоправното ѝ бездействие", посочва съдът.

Решението му обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.