Столичани могат да видят първия оригинален препис на "История славянобългарска" в Гербовата зала на "Дондуков" 2. Преписът е направен от Софроний Врачански само три години след завършването на оригинала от Паисий Хилендарски през 1762 г. Администрацията на президента Румен Радев ще отвори врати за граждани от 10.30 до 16.30 часа, на 1 ноември, Ден на народните будители. Посетителите ще могат да разгледат кабинетите на президента и вицепрезидента, Огледалната зала и президентската библиотека. 

С документална изложба и концертна програма столицата отбелязва Деня на будителите. В Регионалния исторически музей посвещават честванията на 130 години от рождението на именития български художник Константин Щъркелов. В Столична библиотека представят "първите будители на българския род" с изложба от графики на проф. Петър Чуховски, които изобразяват Св. Иван Рилски, Св. Патриарх Евтимий, Св. Паисий Хилендарски, Св. Константин Философ, Черноризец Храбър, Поп Богомил, Св. св. Кирил и Методий и Св. Седмочисленици. Графиките са дарение от съпругата на известния български художник и преподавател в НХА Мария Чуховска.

В Детския център ще се учреди Читателски клуб „АРТ и ШОК“ и ще се проведе първата му сбирка с водещ писателката Милена Гартли. На първата сбирка Ана Анастасова – ръководител на сектор „Краезнание и книжовно наследство“ ще представи откъси от неиздаваната документално-биографична книга на Елинка Бояджиева „Софийските будители“. Целта на клуба е да приобщи към библиотеката учениците, които обичат книгите и четенето. Два пъти месечно в Детския център ще се провеждат сбирки, на които ще се обсъждат избрани заглавия и теми, обявени предварително на сайта на Столична библиотека. Възрастовата група е от 9 до 15 години.

Програмата на Регионалния исторически музей София за Деня на будителите включва:

10:00 – 10:20 ч. музикално изпълнение на "Ателие за френски песни"
10:20 – 10:40 ч. музикално изпълнение на вокална група при 38 ОУ "Васил Априлов"
10:40 – 11:00 ч. връчване на грамоти на дарителите на Регионалния исторически музей – София за 2019 г.
11:00 – 11:20 ч. презентация "130 години от рождението на Константин Щъркелов"

Софийският духов оркестър ще изнесе празничен концерт в зала "България". На 1 ноември от 19:00 часа публиката ще се наслади на изпълнения под диригентството на Юли Дамянов и Васил Делиев. В програмата са включени произведения от Фр. Чезарини, Н. Римски-Корсаков, П. Итуралде, Л. Андерсън, Ю. Дамянов, В. Делиев, Г. Пучков, М. Левиев, Ж. Леви. Водещ на събитието ще бъде Лилия Големинова. Концертът, организиран от Общински културен институт Дом на културата "Искър", е посветен и на 60-годишния юбилей на диригента и композитор Юли Дамянов.