Новите случаи на насилие срещу медици ще се докладват в прокуратурата, обяви здравният министър Кирил Ананиев, цитиран от Дарик.

Вече има решение за конкретни мерки за спешния център в Горна Оряховица, където имаше масово подаване на оставки и граждански протест в подкрепа на служителите след последното нападение над медици. Разпоредена е 24-часова охрана на центъра за спешна помощ там, обяви министър Ананиев във Варна, където е на посещение заедно с министъра на образованието Красимир Вълчев във връзка с официалното представяне на модерно оборудване за Хирургическото отделение и Отделението по онкологична гастроентерология на стойност близо 500 хил. лв. в онкоболницата „Д-р Марко Марков”.

„Аз не мога да си обясня как може да се атакуват хора, които не знаят какво е ден, какво е нощ, които са първи до хора, които са изпаднали в тежко здравословно състояние. Затова се обръщам към всички – това е нещо, което трябва да забравим, което не трябва да се случва”, категоричен беше той.

Всички нови линейки, които ще бъдат разпределени в центровете за спешна медицинска помощ в страната, ще бъдат с паникбутони. Министър Ананиев сподели, че като гражданин е възмутен и притеснен от случващото се в спешните центрове.

Все още не е уточнено разпределението на новите линейки по региони, но всички спешни медици във Варна ще бъдат подсигурени с нови реанимационни автомобили.

С проекта за обновяване на Спешната помощ в страната ще има 237 точки за центрове и филиали. В тях ще работят само парамедици, като обучението им ще бъде върнато в системата на висшето образование, отбеляза Ананиев.