Протестиращите стопани на прасета от сливенското село Крушаре хвърлиха нова "бомба". Те обявиха, че са открили пети пореден случай на изхвърлени отпадъци от клане на прасета в рамките на три дни. Този път обаче става въпрос за намерени свински карантии е в един от каналите на язовир Жребчево, при това директно изхвърлени във водата и около нея.

Случаят е описан във второто в рамките на два дни отворено писмо на протестиращите срещу мерките за борба с Африканската чума по свинете (АЧС), което отново е адресирано до премиера, министрите на земеделието и околната среда и водите и до директора на БАБХ.

"тук не става дума за случайни инциденти, а за системна грешка в политиката по превенция на АЧС", твърдят участниците в протеста, които отказват да заколят домашните си прасета. 

От Крушаре отбелязват, че реакция от страна на БАБХ и МЗ по тези случаи няма, а с проблемът са оставени да се оправят местните структури на полиция и пожарна. В условията на епидемия, е редно да се поеме отговорност на най-високо ниво за некачествените мерки за превенция, които както изглежда водят до екологична катастрофа, настояват организаторите на бунта, които блокират пътя от Сливен за Ямбол.

В понеделник от Агенцията по храните коментираха, че по закон кметовете и кметските наместници са длъжни да организират обезвреждането на странични животински продукти. 

Писмото на "Гражданско неподчинение при с. Крушаре" завършва с предупреждението, че блокадата на пътя Сливен - Ямбол ще продължи.