Хотел в Слънчев бряг заразява гостите си с легионерска болест и вече двама британци са починали след престой там, алармира "Мирър". Смята се, че други двама англичани, резервирали стаи в същия 3-звезден хотел в Слънчев бряг, също се заразили от инфекцията, но се възстановяват.

Легионерската болест е популярното название на острата инфекция легинелоза, причинявана от аеробна бактерия, която има симптомите на пневмония и често завършва със смърт.

Първата жертва на пипнатата у нас зараза е 43-годишният Джон Кауън от Хамилтън, Ланаркшър (Шотландия). Той заболял по време на ваканцията си у нас и починал на 19 юни от септичен шок седмица след завръщането си вкъщи.

Вторият починал гост на фаталния хотел е 75-годишният Брайън Тейлър, чиято 84-годишна съпруга Нанси е с деменция. Семейството му твърди, че той бил в "бойна форма" преди да замине за седмица на 10 юни.

След завръщането си в Хъдърсфилд той се оплакал от симптоми, подобни на грипно заболяване. На 21 юни е транспортиран в интензивното отделение в болницата в Халифакс "Калдърдейл Роял", където починал на 17 юли.

Други двама британци, заболели сериозно, се възстановяват в момента.

Адвокат на семейство Тейлър заяви: "Много е тревожно, че и други гости на хотела са с инфекция. Говорител на туристическата фирма Jet2Holidays заяви: "За съжаление ние потвърждаваме, че двама клиенти починаха. Двама независими специалисти взеха проби от хотела и акредитирана лаборатория проведе тестовете за заразяване. Резултатите бяха отрицателни, но ние преместихме всичките си клиенти в други хотели".

За регистрирани случаи на легионерска болест у нас предупреди още през юли директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, който препоръча да се обърне сериозно внимание на заболяването.

"Имаме сведения за редки случаи на чужденци с легионерска болест в някои хотели на нашето Черноморие. За това съветвам да се вземат необходимите мерки, които са предписани от директорите на РЗИ за контрол на болестта, която е във водопроводната система", заяви проф. Кантарджиев.

"Ето защо, когато отидем на хотел и ползваме стаи, които отдавна не са ползвани, трябва първо да източим водата в банята и чак тогава да се къпем. Важно е да не присъстваме, когато водата се източва, да бъде включена вентилацията, защото легионерската болест е пневмония, която се предава от аерозол при къпане в хотелска баня", обясни експертът.