Розово, лилаво, зелено и черно - това са само част от палитрата цветове, в които са "облепени" етажите на някои блокове в "Столипиново" - най-големия ромски квартал на Балканите.  

Панелните блокове на българите в българските квартали изглеждат досущ като тези на ромите в ромските квартали, твърдят читатели на TrafficNews.bg

Наш репортер направи обиколка в различните райони, за да провери какво е състоянието на старите сгради. Оказа се, че масово обитателите на жилищните блокове са взели санирането в свои ръце, без да се съобразят с това в какъв цвят са санирани отделни етажи от съседния вход или съседните блокове.

Ситуацията в града е повече от трагична - има цели квартали, в които шаренията наподобява тази в "Столипиново". В "Тракия", "Южен" и "Централен" разноцветно санираните блокове са в изобилие. В гъсто населените райони липсата на съгласуване на визията на жилищните сгради личи най-много. 

До сега нямаше закон, който да регулира това как изглеждат панелките. Това се получаваше заради санирането на парче, което правиха пловдивчани, а и не само. Тяхната визия беше оставена на самотек години наред. 

Едва сега се обърна внимание на този проблем, когато държавата поредлага цялостно саниране на старите панелни сгради. 

Няма обаче отговор на въпрос - какво се случва с вече санираните отделни етажи, които носят цветовете от цялата гама на дъгата. 

Ситуацията в Пловдив - вижте в галерията.

Какво е условието, за да вземете европари за саниране на блок - ВИЖТЕ ТУК

TrafficNews.bg