Гражданите вече ще могат да използват общинския паркинг до многофункционална спортна зала „Колодрума“ срещу 1 лев на час. За това съобщи ресорният заместник-кмет Тодор Чонов. Въведена е електронна система, която ще даде възможност на шофьорите да паркират, като за целта ще се използва пълният капацитет на съоръжението от 180 места и 9 допълнителни за автомобили на хора в неравностойно положение. Специално табло на входа ще ориентира и ще показва колко от тях са свободните.

„До момента паркингът се използваше само при мероприятия в „Колодрума“. Взехме решение да дадем възможност на хората да го използват и през останалото време“, сподели Тодор Чонов и посочи, че желаещите могат да подават заявление и за месечен абонамент, като таксата, която ще трябва да заплатят е 50 лева.

„Подаването на заявление е на място в общинското предприятие „Паркиране и репатриране“, на ул. Христо Г. Данов“ № 28, а картата я издаваме веднага“, заяви директорът Ненко Калакунов. Той уточни, че електронната система чете регистрационните номера на автомобилите за месечния абонамент, а бариерата се вдига автоматично. „Паркингът може да се използва от хората, които живеят или работят наблизо,“ допълни той.

Въпреки че няма да има жива охрана на паркинга, Община Пловдив е осигурила 24-часово видеонаблюдение със специални камери, чийто обхват е върху целия обект.

„Желанието ни е по този начин да урегулираме паркирането в зоната и да възпрепятстваме безразборното спиране на автомобилите в зелената площ, която е в непосредствена близост. Заради непрекъснато паркиралите коли се е превърнала в непривлекателна тъмна, прашна или кална зона, когато е дъждовно времето“, коментира още Тодор Чонов.

Той разпореди в най-скоро време служители на ОП „ОКТ“ да поставят знаци и табели, които указват да не се паркира на нерегламентираните за това места. За по-голяма безопасност ще се сложат и антипаркинг колчета, а от другата седмица служители на „Общинска полиция“ ще минават да глобяват на място нарушителите.

„Ще ограничим достъпа на автомобили до зелената площ, като поставим бетонови блокове“, обясни Пламен Вълков, директор на ОП „ОКТ“.

Начините на заплащане след края на престоя на паркинга са с банкноти, монети или с дебитна карта. При събития в многофункционална спортна зала „Колодрума“ паркингът ще се използва свободно, като престоят няма да се заплаща.

В началото на месеца Община Пловдив даде възможности за регламентирано паркиране като отвори за граждани бившия наказателен паркинг до Гребната база. Използването му е също 1 лев на час и 50 лева месечен абонамент.