Наддаването за къщата на поета Пейо Яворов в София продължи до 26 септември. Днес отварят офертите, след което ще стане ясно кой ще придобие знаковата сграда. Началната цена за участие на търга е 1 285 000 лева и е поставена от частния съдебен изпълнител Мирослав Колев. Сумата е с около 300 000 лв. по-малко от предишния търг. Тогава първоначалната цена бе 1.628 млн. лв., но не се намери купувач.

Столична община също се включи в надпреварата за дома на родния поет. Цената, която беше обявена в доклада, гласуван от общинските съветници, е 1,5 млн. лева.

"Столичен общински съвет прие подробния устройствен план на района, с което тази къща и терена са определени само и единствено за това. Поради тази причина падна и интереса на големи инвеститори към дома на Яворов. Очакваме, че на търга няма да има голямо наддаване над цената, която е обявена", заяви шефът на комисията по култура в Столичния общински съвет Малина Едрева пред TrafficNews.

Двама общински съветници ще бъдат част от комисията, която отваря и процедира документите, уточни тя.

Това е четвърти опит за продажба на имота, който се намира на столичната улица "Г. Раковски" 136. Вторият етаж от дома на поета е ремонтиран, но са необходими и конструктивни укрепвания. Целият покрив е сменен, укрепени са и външните фасади. Собственикът на сградата паметник на културата от 2015 г. насам е Васил Панчев. Оказва се, че я наследява със задължения, защото имотът е ипотекиран няколко пъти от предишните собственици.

В дома се пазят ценни сбирки от ръкописи, първите му издания с автографи, оригинални фотографии и личната библиотека на поета, неговата оръжейна колекция, както и кабинетът на твореца, пресъздаващ автентичната атмосфера на писателския му живот. Сградата е отворена за посещения на 31 октомври 1954 г.В дома се пазят ценни сбирки от ръкописи, първите му издания с автографи, оригинални фотографии и личната библиотека на поета, неговата оръжейна колекция, както и кабинетът на твореца, пресъздаващ автентичната атмосфера на писателския му живот.

Сградата е отворена за посещения на 31 октомври 1954 г.

Снимка: БГНЕС

Потвърдено: Столична община се включва в търга за къщата на ЯворовНадпреварата за сградата паметник на културата ще стартира на 26 август

Къщата на Яворов отново на търг с начална цена 1 285 459 леваПри първите опити за продажба на имота липсаха кандидат-купувачи