Празникът на 7-годишните пловдивчани, чакали с трепет да прекрачат прага на училище, дойде с ден закъснение. Нетрадиционно тази година първият учебен ден настъпи на 16 септември и то без капка дъжд. Това не се отрази на ентусиазма на 3057 малчугани, за които денят е прелюдия – от безгрижния детски бит към света на научното знание.

Първият звънец днес удари в 52-те общински училища и още няколко частни школа, в които се обучават над 68 000 ученици от І до ХІІ клас.

Дворовете на школата заблестяха в униформените цветове на всяко училище. Смях, притеснение, сълзи и родителски мечти се сляха под напева на химни и хорови изпълнения.

Традиционно едно от най-елитните основни училища в града ОУ „Душо Хаджидеков“ беше изготвило приветствена програма както за първокласниците, така и за по-големите възпитаници на школото. Рецитали на любими български стихотворения, песни и танци допълниха празничната атмосфера. Седмокласници маршируваха със знаме пред погледите на децата, които от днес стават част от тяхната училищна общност.

Приемствеността е една от основните на устойчивото знание и присъства неотлъчно в образователните институции. Някои от началните учители днес поемат следващия си випуск, с който ще прекарат предстоящите 4 години. Започва един нов цикъл на просвета.

За част от първокласниците денят е специален и по друга причина. Много от тях ще се запознаят с хора, с които утре ще делят чин, а след години житейските си ситуации. Срамежливо момиченце хваща друго за ръка и се подреждат в стройна редичка.

Цветята днес обаче бяха по-малко от обичайното. Стотици родители предпочетоха да се включат в благотворителната инициатива “Направи дарение за детска клиника вместо цвете на първия учебен ден“. Директорите на всички 22 училища от район "Централен" призоваха учениците да не купуват букети, а вместо това да пуснат отделената сума в кутии, които са поставени в дворовете. С набраните средства ще се спомогне създаването на нов педиатричен и онкохематологичен комплекс на територията на База 2 на УМБАЛ “Свети Георги“ в Пловдив.

Освен социална отговорност, системата на образованието се стреми и към създаването на устойчива връзка между бизнес, образование и иновация. 

През настоящата учебна година на територията на областта учениците в 19 паралелки ще се обучават в дуална форма на образование. Подкрепени от бизнеса, професионалните гимназии ще вкарват възпитаниците си в истинска работна среда, в която те да развиват своите практически умения. 

Учениците в седем паралелки в седем училища в Пловдив пък започнат новата учебна година вместо с тетрадки и с учебници с устройства Chromebook, свързани в системата на G Suite на Google. Устройството представлява преносим компютър, специално създаден за училища, които работят с облачна платформа в създаден от самите тях клас-room. То е портал към цялата база данни генерирана от училището и от учениците в облак, като всички могат да взаимодействат с нея директно през устройството. 

На този тържествен ден, ето я атмосферата в двора на ОУ "Душо Хаджидеков": 

Ето и кадри от балоненото приключение на учениците в СУ "Свети Седмочисленици":