Делото срещу Илиян Рангелов, осъден на две инстанции за убийството на Милена Динова в пловдивското село Куртово Конаре, започва отначало. Това реши Върховният касационен съд преди дни. Магистратите от висшата инстанция върнаха делото за повторно разглеждане още на първа инстанция, научи репортер на TrafficNews.

Рангелов отново ще се изправи пред Окръжен съд – Пловдив пред нов съдебен състав. Делото ще стартира на фаза разпоредително заседание.

Към момента все още не са ясни мотивите за решението на третата инстанция, но според наши източници, защитата на Илиян Рангелов са направили това искане и то е било уважено. Очаква се в най-кратки срокове, ВКС да излезе с официално становище за решението си.

Доверителят на почерненото семейство Динови – адвокат Тошкова също не е в течение на мотивната част на решението. По време на заседанието във върховния съд, тя не е била констатирана като частен обвинител, тъй като според съда не е внесла искане за това в законовия ред.

„Отново ще поддържам искането си и на доверителите си, а именно доживотен затвор”, заяви адвокат Зоя Тошкова.

„Справедливост за Милена” – за това пък настояват близките на младото момиче. Те няма да се откажат от искането си, а именно доживотен затвор за убиеца на Милена Динова.

„Не сме на себе си. Как е възможно? Какви са пропуските? Това може да трае вечно. Не знам… но едно е сигурно - няма да се откажем”, сподели пред наш репортер брата на Милена – Илин.

Още веднъж близките на жертвата ще преживеят кошмара около делото.

По време на повторното разглеждане на случая ще бъдат изнесени данни от разследването, ще бъдат показани доказателствата, ще бъдат разпитани всички свидетели и ще бъде показан следственият експеримент. Има и втори сценарий – Илиян Рангелов да признае вина и в едно заседание да получи присъда. В този случай той ще се ползва от намаляване на наказанието с 1/3. Дали това ще се случи предстои да разберем, тъй като към момента защитата на Рангелов отказва да коментира бъдещия ход на делото.

Както TrafficNews разказа, убийството стана през декември 2016 година. В нощта на инцидента Илиян Рангелов настигнал половинката си - Милена, повалил я на земята и забил нож в сърцето. След това инсценирал заспиване, за да отклони разследващите.

Два дни преди да я прободе с нож в сърцето, Рангелов й подарил годежен пръстен. Часове след убийството, сам е направил пълни самопризнания.

Илиян Рангелов е с мярка за неотклонение задържане под стража.  

Близките на убитата Милена от Куртово Конаре: Не искаме парите, искаме само доживотен затворПреди ден Илиян Рангелов получи 16 години затвор

Илиян Рангелов не пускал Милена да излиза без него, често изпадал в състояние на амок СНИМКИ+ВИДЕОПатологична ревност стои в основната на убийството на 26-годишната жена

Как се стигна до убийството?

Обвиняемият Илиян и пострадалата Милена имали близки взаимоотношения от 2014 г. През 2015 г. двамата заминали за четири месеца в Гърция. Там живеели при майката на момичето. Обвиняемият Илиян не работел, стоял в жилището, като често проявявал ревност към приятелката си. Милена работела. Когато двамата се прибрали в България, заживели в с. Куртово Конаре.

Милена работела във фирма в с. Ново село, а приятелят й в Пловдив. Той бил само редовна смяна, а тя дневна и нощна.

Двамата се сгодили през май 2015 г., като отношенията им, демонстрирани в обществото, били нормални, изразявали обич и привързаност. Понякога двамата се карали, основно заради ревност един към друг, както и по битови въпроси. През  2016 г. конфликтите зачестили. Илиян изпитвал ревност, което с течение на времето влошавало отношенията им. Повод за скандал станал и коментар под снимка на младата жена в социалните мрежи, заради който обвиняемият се държал арогантно спрямо нея.    

На 28 декември 2016 г. Илиян се върнал от работа и вечерта отишъл в заведение в с. Куртово Конаре. Там пил вино и се прибрал в дома си около 22,30 часа. Милена била вкъщи и си почивала в спалнята, защото същата вечер трябвало да бъде нощна смяна. Той отишъл при нея и между двамата отново възникнал конфликт. Милена станала, облякла се и тръгнала за работа. Когато излизала от стаята, му казала, че той ще остане сам.

Междувременно нейни колеги й позвънили по телефона, за да я вземат с автомобил. Илиян станал от леглото, минал през кухнята на къщата, откъдето взел нож с черна дръжка/острие 14,5 см, с ширина 2,2 см и тръгнал след нея. На около 20 метра след къщата, където живеели, я настигнал. Хванал я за дясното рамо и я завъртял към него. Той замахнал силно с ножа и я пробол през дрехите в областта на лявата половина на гръдния кош.

Милена починала намясто от остра кръвозагуба. След това обвиняемият се прибрал в дома си, измил ножа и го прибрал, легнал си и заключил входната врата на двора. Колегите на Милена я открили на улицата и се обадили на тел. 112. По-късно обвиняемият Илиян е бил задържан от органите на МВР.

Милена – момичето, което завинаги остана на 26 години, защото е обичало СНИМКИНямаше по-добър и толерантен човек от нея, споделят близките й