Концерт на китайски ансамбъл бе отменен заради заразата от коронавирус, която върлува в азиатската държава.

От Община Пловдив съобщиха, че са получили официална информация от посолство на Китай, че концертът няма да се състои. Причината е желанието на организаторите да не се създават условия за разпространение на коронавирусна инфекция.

Припомняме, че бе планирано Ансамбъл за традиционна китайска музика от побратимения на Пловдив град Тиендзин „Фън Я Сун“ от Китай да изнесе концерт в Пловдив на 8 февруари по повод настъпването на Китайската нова година. За място на изявата организаторите от Китайското посолство в България и Китайския културен център в София бяха избрали Изложбена зала „2019“.

Концертът бе планиран с вход свободен.   Засега събитието се отлага за следващ период, когато обстановката се подобри.             

Ансамбъл „Фън Я Сун“ е част от Традиционния оркестър на Тиендзинския театър за песни и танци и в последните години се е превърнал в емблема на културния обмен на град Тиендзин със света. Връзката с Пловдив не е случайна, тъй като градовете са побратимени от години и предстоящото събитие ще активизира отношенията в сферата на изкуството.

С виртуозните си изпълнения „Фън Я Сун” бързо печели сърцата на международната публика в страни като Италия, Франция, Португалия, Доминиканската република, САЩ и още много други. Пловдивчани ще чуят някои от най-известните му произведения, които са се превърнали в шедьоври на китайската музикална култура и разнасят славата на ансамбъла в цял свят. Любителите на източната култура могат да се насладят на творби като „Река Лиуян”, соло на флейта „Пътуване до Суджоу”, „Есенна луна над Тихото езеро“ (музика от провинция Гуандун), които пресъздават китайската култура с характерните за нея особености. Произведението „Река Лиуян” демонстрира неповторимото великолепие на китайските традиционни инструменти в прочутата мелодия за река Лиуян, а емблематичното за южнокитайската музика „Пътуване до Суджоу” се изпълнява на бамбукова флейта, изобразявайки звуково красивите пейзажи на древния град Суджоу.