Паметник на капитан Петко войвода ще бъде открит на едноименния контролно-пропускателен пункт с Гърция. Церемонията е насрочена за 16 ноември.

Инициативата е дело на Съюза на тракийските дружества в България и Община Свиленград. На церемонията ще присъстват председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов, настоящият кмет Георги Манолов и новоизбраният градоначалник на Свиленград арх. Анастас Карчев.

Паметникът бе поставен край Свиленград, след като Съюзът на тракийските дружества се свързва с ръководството на града след решение на Столичната община да направи нова алея на героите в Борисовата градина и да дари монумента. Община Свиленград веднага осигурява терен, така че паметникът да бъде поставен на КПП „Капитан Петко войвода“. Идеята е погледът на защитника на Тракия да бъде първото нещо, което ще посреща всички, които влизат в страната ни от Гърция.

На церемонията се очакват и други високопоставени гости, представители на тракийските дружества в България, потомци на тракийски преселници и много граждани.