20 активисти и симпатизанти на ВМРО окупираха тротоара срещу СКЛАД в Тютюневия град в знак на протест срещу изложбата „Балканска гордост # Balkan Pride”. Събитието, част от официалната програма на Пловдив 2019 - Европейска столица на културата, разбуни духовете още преди провеждането си, след  като стана ясно, че в града ще гостува изложба на ЛГБТИ общността. 

Протестиращите носеха плакати „Не преминавай от другата страна“, но се държаха цивилизовано и не се достигна до обиди или сблъсъци.

„Нашата позиция от последните месеци е принципна и тя е, че не одобряваме с публични средства да бъдат финансирани подобен тип събития. Преди време се завъртя в публичното пространство, че е  било заложено и организирането на гей парад. Това са двете неща, които не одобряваме“, каза Борислав Инчев от ВМРО. 

Той категорично отхвърли твърденията, че позицията на организацията е хомофобска и допълни: „Тук има повече от 20 човека – млади, интелигентни хора. Ние обичаме останалите около нас, но с протеста си настояваме, че не би следвало подобен тип неща да се натрапват на българското общество. Нека всеки прави, каквото си иска в собствения си дом и да харчи собствени средства. Когато става дума за публични средства, това не е редно. Заради това си конкретно действие ние дадохме оценката си на артистичния директор на фондация „Пловдив 2019“ и ще продължим да искаме оставката й“.

Инчев заедно със съмишлениците си Стефан Послийски и Камен Шишманов попаднаха в необичайна ситуация, когато към тях се приближи световноизвестният режисьор Крис Болдуин.  

„Аз съм над 50 години, имам деца, жена, внуци. Племенницата ми на 21 години е гей. Имам и други хомосексуални хора в семейството си. Тях мразите ли ги?“, попита британецът. Простестиращите отговориха, че никого не мразят и позицията им е принципна.

 „Изложбата представя архив на прайд шествията на Балканите и протестите срещу тях - от първите им издания до 2019 г.Представя исторически поглед как са се случвали през годините, какво се е променило в тях и какви са били настроенията. Проследява се един дълъг период“, разказа Симеон Василев от фондация „Глас“. Той допълни, че е избран Балканският полуостров като география, защото организациите от няколко държави са се обединили неформално в Болкан Прайд и оттам им е хрумнала идеята да документират това, което се случва в нашите географски ширини.

„Балканите са място, на което много от първите прайд шествия са били посрещани по изключително агресивен начин. Стигало се е до много бунтове. Интересно е да се проследи как едно събитие се е случвало през период от 15 г. – от малко шествие до многохилядна тълпа. И как то е променяло настроенията“, каза още Василев и уточни, че в СКЛАД е подредена не просто фотографска изложба, а едно изследване на Балканите – какво ни прави българи, какво ни кара да се чувстваме горди.

„Ние много често чуваме от своите противници, че нямаме право да докосваме българските символи. Ние също се гордеем, че сме българи и се надяваме това да личи в изложбата“, каза Василев и обясни, че уважава правото на хората да протестират и да изразяват различно мнение. Той бе категоричен, че никога не е ставало дума да се организира гей парад.

Проектът на фондация „Глас“ е финансиран от Пловдив 2019 със 7000 лв., организаторите са кандидатствали по отворена покана за работа с общности.