Българският театър, кино и култура осиротяха – напусна ни легендарният актьор от трупата на Народния театър Васил Стойчев. Един от доайените на първата ни трупа си отиде на 85-годишна възраст, оставяйки след себе си епоха от театрални и кино роли, чест и достойнство и уроци, които ще помним, съобщиха от НТ "Иван Вазов".

Изключителен актьор и човек, той бе човекът, благодарение на когото през 2016 г. на първата традиционна среща артистите-ветерани, организирана от Народния театър, всички си припомнихме легендарните времена на турнетата и миналото на трупата.
Васил Стойчев бе личност, която озаряваше и вдъхновяваше с присъствието си и такъв ще го помним.

Завинаги в историята остават десетките му театрални и кино роли, както и последната му изява – изключителният видео запис на „Българският език“ на Иван Вазов за кампанията „Препрочитаме Вазов“.

Васил Стойчев е роден на 29 септември 1935 г. в град Кюстендил в семейството на фотограф - „Фото Бански“. Завършва Образцов икономически техникум в София, една година учи във ВИИ „Карл Маркс“ и През 1954-1959 е студент във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност актьорско майсторство в класа на професор Филип Филипов. Заедно с колегите си Виолета Бахчеванова, Лили Райнова, Асен Кисимов, Вълчо Камарашев и Живко Гарванов е разпределен в Драматичен театър „Адриана Будевска“ Бургас.
През 1960/61 заедно със съпругата си Виолета Бахчеванова е назначен в Народния театър, където прекарва 50 години от творческата си кариера. Кавалер е на Наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България „за изключителен творчески принос към българския театър“ през 2013.

В памет на незабравимия актьор в неделя от 15.10 ч. БНТ ще излъчи филма "Калоян". 

Поклонението пред паметта на Васил Стойчев ще се състои в събота - 18 юли, от 11 часа във фоайето на Народния театър "Иван Вазов".

Екипът на PlovdivTime поднася съболезнованията си на близките и приятелите на големия актьор!

Поклон!