Увеличение на пенсиите през юли догодина ще е с 6,6%. С това средната пенсия ще нарасне с около 30 лв, обяви в ефира на bTV министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Aктуализацията на пенсиите тази година беше с 5,7 на сто, а догодина ще е с около процент повече. Очакваният среден размер на пенсията за тази година е близо 382 лева, а за догодина - с около 30 лева нагоре.

73-годишната Иванка се грижи за градината на къщата като за дете. Милее за всеки сантиметър от двора, а най-обича розите в него. Пенсията харчи основно за храна и лекарства. И за срещи с приятелки.

Пенсията на жената е около 390 лв., заедно с вдовишката добавка за починалия ѝ съпруг. Очакваното увеличение от 6,6% през юли догодина означава около 26 лв. повече за Иванка.

Минималната пенсия за стаж и възраст е малко над 219 лв. А максималната – 1200 лв. Средният размер за тази година се очаква да бъде близо 382 лв. И Лидия като Иванка е чула сметките на социалния министър.

Жената изкарва голяма част от времето си в местното читалище в Кремиковци, където се включва в различни самодейни инициативи. Пенсията ѝ от 420 лв. ще се увеличи от юли с около 27 лв.

Годишният разход за пенсии догодина се очаква да надскочи 10 млрд. лв.