Новите разкрития на археолозите в крепостта Русокастро, която се намира в Бургаска област показват, че там са отглеждали различни животни, част от които са използвани за храна, а други за различни търговски дейности. Това е описано в доклад за животинските кости, открити при разкопките през 2019 година. Негов автор е бургаският зоолог д-р Георги Рибаров.

Изследването дава данни за останки от камили и европейски зубър, известен като европейски бизон. Той достигал тегло до над един тон и дължина над три метра. Останките, които са намерени са вероятно от едногърба камила. Според д-р Рибаров откритата камилска кост в Русокастро показва значението на средновековния град като търговско средище. През средните векове камилите са били използвали за керванна търговия и много по-рядко в пътуващи циркове.

Намерените останки на диви бозайници са от чакал, благороден елен, лисица, дива свиня, елен-лопатар, дива коза, вълк и заек. Особено ценни са намерените кости от дива коза, която е вид обитавал високите части на планините.

По отношение на дивите птици костите са от яребица, сив жерав, колхидски фазан, кеклик, лебед, голяма дропла, патица лопатарка, черноврат гмурец, скален гълъб, голяма бяла чапла и обикновен мишелов. Костите от ястреб-мишелов се свързват с отглеждането им за лов на благородниците.В изследването домашните животни са представени от кон, домашна свиня, коза, овца, магаре, куче, котка, говедо и бивол. Най-много са костите от домашни прасета, следвани от коза и овца. От птиците доминират костите намерени от кокошка, гъска и патица.

Морските обитатели са представени чрез останки от паламуд с размер до три килограма и есетра. Открити са и черупки от зелен морски рак, паури и морски миди. От сладководните са документирани кости на шаран, каракуда, бяла риба, сом, мида. Открити са и останки от два вида сухоземни костенурки, които най-вероятно са били изпечени заедно с черупките.

Анализирането на находките от проучването дава нов поглед върху природната среда в която са живели средновековните хора. През 2019 година 32.2% от откритите кости са на диви животни, което дава възможност на археолозите да констатират, че една трета от начина на хранене на обитателите на замъка е била дивеч.

Специалисти от Регионален исторически музей Бургас извършват разкопките в Русокастро. Те са подпомогнати финансово от Община Камено и Министерството на културата, пише actualno.com.