Осиновители ще се включат в забавни игри и ще развихрят въоражението си в творческо ателие, за да отпразнуват деня, в който детето е влязло в техния дом. Така Комплексът за социални услуги за деца и семейства в Пловдив за втора поредна година ще отбележи т.нар. „Щъркелов ден”. Празникът е на 27 май от 15 часа в парк "Лаута" и ще даде възможност на присъстващите също за неформални разговори и обмяна на опит.

„Щъркелов ден” е инициатива на Българска асоциация „Осиновени и осиновители” и отбелязва деня, в който детето е дошло в семейството на своите родители-осиновители и това е поставило началото на общата им семейна история. Този ден се празнува с торта, подаръци и много приятели. Така децата и всички останали се учат, че осиновяването е специален ден от семейния календар, в който се е случило раждането на новото семейство.

Тайната за осиновяването все още стои като предизвикателство пред обществото, в което битуват различни стериотипи и страхове. Много родители, осиновили своите деца, срещат затруднения да разговарят на тази тема, изпитват различни смесени чувства и притеснения, които не им позволяват да изживеят в пълнота щастието да бъдат родители на тяхното специално дете. Тази тайна много често не е тайна за самите деца. Разбирането на неподходяща възраст и при неподходящи условия разкрива един драматичен свят, в който детето е живяло - свят, в който всички са знаели нещо, което е било крито от него. Това разрушава доверието и силната връзка, създадена до момента. А осиновяването - това е акт, в който трите страни - биологичен родител, осиновител и дете, се обединяват в името на любовта. Именно това е идеята на "Щъркелов ден"  - да представи осиновяването като повод за празник, а не като повод за тайни и притеснения.  

През 2019 г. се навършват 30 години от създаването на Конвенцията за правата на детето на ООН. По този повод като част от информационните кампании на КСУДС  - Пловдив ще бъдат популяризирани правата на децата сред общността. В рамките на празника децата и родителите ще изрисуват 30 керамични саксии, в които след това ще посадят цветя. Посланието, което екипът и децата ще отправят е, че всеки има право да познава своите корени, което дава основата на един успешен старт в живота, но също толкова важни са грижите и любовта на семейство, за да порасне детето здраво, силно, уверено, знаещо и можещо.

За да споделят празника с децата и семействата, екипът на КСУДС – Пловдив е отправил покана към председателя на Държавната агенция за закрила на детето, към зам.-кмета „Спорт, младежки дейности и социална политика” Георги Титюков, Веселина Ботева – директор Дирекция „Социална политика” в община Пловдив, към специалистите от отделите за закрила на детето.

От 2018 г. обучението за кандидат-осиновители е с минимална продължителност 50 часа. Разширени са темите, свързани с отглеждането на дете със специални потребности, както и деца, преживели насилие. В обучителния екип са включени и външни специалисти – педиатър, екип от Български червен кръст, психолози.

През 2018 г. екипът на Центъра за обществена подкрепа към КСУДС - Пловдив е подкрепил 121 семейства – кандидати за осиновители и вече осиновили своите деца, а от началото на 2019 над 50 семейства в различните програми за подкрепа на осиновителния процес.

По информация на АСП за 2018 г. броят на кандидат-осиновителите, вписани в регистъра към 31.12.2018 г., е 1521., а броят на децата, нуждаещи се от осиновяване е 1919. През 2018 г. в България са осиновени 539 деца.