Общо 500 работодатели от различни икономически браншове се включиха в 41 трудови борси, организирани от Агенцията по заетостта през април, съобщават от пресцентъра на Агенцията.

Те са представили близо 4000 свободни работни места, а интерес към директните срещи с бизнеса са проявили 5003 търсещи работа.

Четири от априлските трудови борси са били специализирани за младежи. Срещите са се състояли в Стара Загора, Кюстендил, Септември и Благоевград. 42 работодатели са обявили 427 свободни работни места. Търсят се кадри за работа като машинни оператори, монтажници, мотокаристи, електротехници, инженери, стажанти в отдел IT, търговски представители, мениджъри, зооинженери, служители, човешки ресурси, сезонни работници, машинни оператори, електрозаварчици, електромонтьори, оператори на преса за метал, бояджии, арматуристи, кофражисти, оператори в производство на волани, шивачи мъжко/дамско облекло, стругари, шлайфисти, фрезисти, шлосери, продавач-консултанти, общи работници в строителството, хлебари и др. 394 търсещи работа са присъствали, за да се запознаят с условията на работа и изискванията на работодателите. 

Три специализирани трудови борси в сферата на селското стопанство са организирали през април бюрата по труда в Казанлък, Панагюрище и Марица - Пловдив. В срещите са се включили 20 работодатели, които са обявили 495 свободни работни места. Набират се работници в сферата на розопроизводството, лавандулопроизводството и производството на други етеричномаслени култури и на продуктите от тях, оранжерийни зеленчуци, производство на пипер, домати и патладжани. 435 са били търсещите работа.

Специализирана трудова борса в сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството е организирало през април бюрото по труда в Девин. 12 работодатели са обявили 21 свободни работни места. От бранша търсят рецепционисти, готвачи, сервитьори, бармани, помощници в кухня, хигиенисти, камериери, строители и оператори на преса за метал. Трудовата борса е посетена от над 90 търсещи работа.

Специализирана трудова борса, насочена към продължително безработни, организира през месеца бюрото по труда в Търговище. 20 свободни работни места бяха представени на присъстващите от 7 работодатели. Набират се работници основно в производствената сфера. 138 безработни се включиха в срещата, за да се срещнат лично с работодателите.

Общите трудови борси през април са били 32. 419 работодатели са обявили 3018 свободни работни места. Предложенията на бизнеса са предимно в сферата на строителството, производството и услугите.Презентирани са и свободни длъжности в Българската армия. Присъствали са 3939 търсещи работа.

През май 2019 г. Агенцията по заетостта планира провеждането на 17 трудови борси.