Районният съд в Свищов осъди собствениците на двете кучета, които преди две години нападнаха и разкъсаха 80-годишната Гина Боярова в свищовското село Козловец, съобщиха от прокуратурата. 

Съдът призна подсъдимите П. Кенаров и В. Кенарова за виновни за това, че на 19 януари 2017 г. не положили достатъчно грижи за двете си кучета – мъжко куче, рижаво на цвят, кръстоска между порода „Питбул“ и местно едро куче, и мъжко куче, черно на цвят, неустановена порода.

Животните нападнали и нахапали до смърт съседката на Кенарови - Гина Боярова, която излязла от дома си привечер. Жената е починала от остро протичащ хеморагичен шок, предизвикан от голяма кръвозагуба в резултат на разкъсване на дясна сънна артерия и вена, заедно с нарушаване в дълбочина и на други кръвоносни съдове по главата, тялото и крайниците с липсващи меки тъкани.

Кенарови са осъдени на по 1 година "лишаване от свобода" с 3-годишен изпитателен срок и глоба в размер на общо 800 лв. Съдът ги е признал за невиновни да са извършили престъпление в съучастие като съизвършители.

Магистратите са решили още, че черното куче от неустановена порода ще бъде евтаназирано, пише dnes.dir.bg. Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжния съд във Велико Търново.