Проститутка, която не плащала издръжка на сводника си за общите им деца, бе осъдена от районния съд в Мездра. В наказателния кодекс е отделено място и за престъпления против брака и семейството. Конкретният случай е от този вид, а за какво семейство става въпрос и кой е прав, кой крив, магистратите от железничарския град са се произнесли според закона. Подсъдимата А.И. е млада, безработна жена, свидетел по делото е В.В. от Мездра, с когото живеела на съпружески начала от 2006 до 2012 година, след което се разделили. 

По време на съжителството им се родили две деца. С влязъл в сила съдебен акт от 2013 г. била одобрена спогодба по гражданско дело и майката била осъдена да издържа децата, заплащайки по 80 лева месечно за всяко от тях, чрез законния им представител, бащата В. В.

През 2016 г. А.И. била призната за виновна, че съзнателно не е плащала издръжките на двете си деца от месец февруари 2013 г. до месец април 2016 г. в и била осъдена на осем месеца "пробация". Тя обаче продължила да не плаща и отново била осъдена през 2018 г. на четири месеца "лишаване от свобода" условно и "обществено порицание". Преди дни А.И. отново била изправена на подсъдимата скамейка за неплащане на издръжката. 

От документите по делото става ясно, че жената е била проститутка, а мъжът с когото създали децата си, бил личният й сводник. Нещо повече, практикувайки древната професия, майката наистина не участвала в отглеждането на децата, тъй като трябвало да е на магистралата край Мездра и Враца. Според събраните по делото доказателства съдът е приел за установен и факта, че А.И. е била зависима от В.В., който я е използвал за развратни действия и безспорно това е ставало, чрез принуда, физическо насилие с побоища и чрез обещаване на облаги.

В мотивите на съда е записано, че "подсъдимата е в работоспособна възраст и въпреки постановените спрямо нея присъди не е променила отношението си към своето задължение да издържа своите низходящи, като не е положила усилие да си осигури доходи за това, след като очевидно успешно издържа себе си".

Преди дни съдът е определил за А.И. наказание "пробация" за срок от три години, "обществено порицание" и безвъзмезден труд в полза на обществото в размер на 320 часа, в рамките на две поредни години. Тъй като осъдената не е изплащала никакви суми за издръжка на децата си, по реда на „Наредбата за определяне на реда за изплащане от Държавата на присъдена издръжка", сумите са заплащани от община Мездра. Задължението за плащане на издръжка е безусловно, особено след като е постановено с влязло в сила съдебно решение. Така че, А.И. все някога ще трябва да издължи платените от общината пари.