Десетки столичани търпеливо опънаха чадъри и се наредиха на опашка пред президенството, за да видят първия оригинален препис на "История славянобългарска", изложен в Гербовата зала. По случай Деня на будителите "Дондуков" 2 отвори врати за граждани от 10,30 до 16,30 часа. 

Въпреки лошото време интересът към уникалния препис, направен от Софроний Врачански само три години след завършването на оригинала от Паисий Хилендарски през 1762 г., е огромен. 

 Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова лично разведоха първите деца, които дойдоха в президенството. Дошлите на "Дондуков" граждани могат да разгледат кабинетите на президента и вицепрезидента, Огледалната зала и президентската библиотека. 

Малките гости се оказаха ученици от трети и четвърти клас от училище "Христо Смирненски" в Хисаря. Някои от тях успяха и да  седнат в стола на президента. Първи тази чест се падна на четвортокласника Кристиян Дойчевски.

Специално избрахме днешния ден и е огромна радост, че патриарх Неофит е с нас, защото Денят на народните будители е преди всичко ден на духовна сила и вяра, посрещна гостите си Радев.

"За младите хора е особено важно да разберат същината на днешния празник и да знаят, че постиженията на просветителския и на свободолюбивия дух са в основата на нашата памет и държавност", заяви по-рано Румен Радев в обръщение към представители на културни институции по повод Деня на народните будители.  До него бяха патриарх Неофит и вицепрезидентът Илияна Йотова.

„За мен е чест в Деня на народните будители да застана до книга, която за всеки от нас е светиня - „История славянобългарска". Тя е искрата на българското възраждане, синтезирала в себе си будителството, българското духовно величие и историческа, смелост", каза президентът. И благодари на Националната библиотека, че е предоставила безценната книга.

 „Ще имат възможност да я видят хиляди хора, които очакваме в Деня на отворените врати. Дело на един всеотдаден български монах, книгата е свидетелство и за огромната роля на Православната църква за опазването на нашата идентичност и история, език и вяра. За духовния възход на българина през вековете", каза още Радев. 

„На Вас, днешните будители, представители на културни и просветни институции и организации искам да благодаря за честта да отбележим заедно този ден и за посланието и за родолюбието и просвещението като стожери на националното единство", обърна се към тях президента.

Малките посетители пък се тълпяха пред "История славянобългарска" и разпитваха колко време е отнело преписването. Други пък пресмятаха, че Софроний е преписвал толкова дълго, колкото всички домашни работи, които им дават за една година. 

Дошлите по-рано малчугани оживено коментираха и церемонията по издигането на националния флаг пред президенството.

СНИМКИ БГНЕС