Опасен път, който крие голям риск от катастрофи, вече 10 години напразно чака ремонт, алармираха пред TrafficNews жители на софийското село Мирково.  Става въпрос за шосето до Смолско, което е алтернатива на Подбалканския път. Преди време местните хора организираха и живи блокади за да се реши проблема, но и това не даде резултат. 

От община Мирково са готови да заделят пари от местния бюджет за ремонт, но по закон нямат право, защото за пътя отговаря Агенция "Пътна инфраструктура", която отказва да вземе каквито и да било мерки. 

„Само за тази година имам изпратени пет писма до АПИ, не съм получила нито един отговор. Миналата година получих отговор, в който самите те признават, че този път е алтернатива на подбалканския път и е нужно да бъде поддържан в добро състояние, но са вложени само 8 хиляди лева, което можете да си представите, че не стига за абсолютно нищо”, коментира пред TrafficNews кметицата на Мирково Цветанка Йотина.

Според експерти от Института по пътна безопасност АПИ не е взело дори най-елементарните мерки, които биха им отнели 20 минути работа и почти никакъв ресурс. Осен, че състоянието на пътя е лошо, никой не се грижи за това да има видимост на знаците.

„Най-големите проблеми са непочистването на растителността, закриването на важни знаци например, които показват допустима скорост, че предстои важно кръстовище и т.н. Поддръжката на третокласния път е спряла преди може би около 20 години, което е много опасно за шофьорите и на всеки метър може да стане катастрофа”, коментира пред TrafficNews  Диана Русинова от института по пътна безопасност.

Именно заради недоволството си от бездействието на АПИ, община Мирково, заедно с представители на Института за пътна безопасност се заеха демонстративно да окосят цялата растителност около пътя и да открият всички знаци, които преди това не можеха да се видят от който и да било шофьор.

„Просто показваме на АПИ колко бързо и лесно може да се случи това и че наистина не изисква никакви кой знае какви усилия. Ако те не могат да се справят, то поне да дадат някакви правомощия на община Мирково, те са готови да търсят решение.”, обясни Русинова.

Какво още казаха кметицата на Мирково и експертите по пътна безопасност, вижте във въдеото: