Българско изобретение може да преобрази живота на хора с увреждания. "Омнибот" прилича на инвалидна количка, но е много повече. Устройството позволява на всички, които са лишени от възможност да се движат, да бъдат почти напълно самостоятелни, както и да стоят изправени. Това пък ги спасява от редица вторични заболявания, които са следствие от приковаването в обикновена количка.

Прототип на изобретението "Омнибот" представи на започналия в София фестивал за нови технологии и иизобретения Webit Любомир Василев от "I rise mechanics". Той призна, че е създал уникалната количка за своята съпруга Силвия Василева.

Очевидните предимства на "Омнибот" са голямата маневреност и осигуряването на 95% достъпност. Чрез него" всеки човек с увредена двигателна способност може сам да се премести в количката, да отиде, където пожелае и да работи.

Според Любомир Василев шансовете на неговото изобретение да навлезе активно в живота на българите с увреждания зависят от политическата воля на властта, която трябва да реши дали да го внедри.

"Като предприемачи, ние се опитваме да създаваме още продукти като този, които значително подобряват качеството на живот на хората с увреждания. В плановете ни има и устройство, което ще помага на прекарали инсулт, които не могат да движат и други части от тялото си", обясни Василев.

Webit е един от най-големите технологични форуми. Той събира на едно място близо 1 500 предприемачи във всички сфери на науката. 300 от тях излагат своите изобретения, а близо 500 представители на медиите от 120 държави посещават фестивала, за да разкажат за най-новите постижения в областта на технологиите и науката.